Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna i pożywna surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:13

Pyszna i pożywna surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
canva/Yuliya Furman

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Kiszona kapusta doskonale komponuje się ze słodką marchewką i jabłkiem, a cebulka nadaje charakteru i wzmacnia smak całej potrawy. Poznaj sprawdzony przepis na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka.

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest surówką, którą znam i uwielbiam od dziecka. Najczęściej podaję ją do smażonej ryby, kotletów schabowych lub filetów z kurczaka. Z każdym daniem komponuje się doskonale i posmakuje nawet najmłodszym domownikom.

Aby przygotować doskonałą surówkę, potrzebujesz dobrej jakości kiszonej kapusty oraz zastosować jeden trik, który sprawi, że na nowo odkryjesz wspaniały smak surówki. Posiekaną cebulkę koniecznie posyp łyżeczką białego cukru i odstaw na kilkanaście minut. Cebula odda cały swój smak i aromat i sprawi, że surówka będzie przepyszna i doskonale doprawiona.

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka jest mało kalorycznym i bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy C, magnez, potasu i żelaza. Wzmacnia organizm, reguluje produkcję krwi, pracę serca i mózgu.

Dodatkową zaletą kiszonki jest obecność bakterii, które w naturalny sposób odbudowują florę jelitową, co jest szczególne istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych.

Kapustę kiszoną możesz przygotować w domu - tu znajdziesz sprawdzony przepis i wskazówki, jak prawidłowo ukisić kapustę.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g kiszonej kapusty

  • marchewka

  • mała biała cebula

  • kwaśne jabłko

  • łyżeczka cukru i soku z cytryny

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka?

Kiszoną kapustę odsącz z wody i posiekaj na drobniejsze kawałki, na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, jabłko i skrop je oliwą.

Cebulkę posiekaj drobno, posyp cukrem i odstaw na 15 minut. Cukier sprawi, że cebulka odda sok i będzie bardziej aromatyczna. Do kapusty dodaj marchewkę, jabłko, cebulkę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego.