Jak sprawdzić czy jajka są dobre? Pamiętaj o kilku zasadach
Zepsute jajko może zniszczyć całe danie i zamiast pysznej jajecznicy, mielonych, ciasta i innych potraw, składniki będziemy musieli wyrzucić. Znamy kilka skutecznych sposobów na sprawdzenie świeżości jajek. Jak sprawdzić czy jajka są dobre?
Jest wiele sposobów na sprawdzenie świeżości jajek, np. wąchanie, potrząsanie, jednak najskuteczniejszym trikiem jest wrzucenie jajka do szklanki zimnej wody i trik z talerzykiem. Te dwa sposoby są bardzo proste i pozwalają ocenić świeżość jajka nawet osobom początkującym w kuchni. Jak sprawdzić, czy jajka są dobre?
Jajka najlepiej jedzmy, kiedy są idealnie świeże. Jeśli mają kilka tygodni, również możemy je jeść, jednak wtedy faktycznie warto je wcześniej powąchać. Surowe, świeże jajko praktycznie nie ma żadnego zapachu, stare jajko poczujemy od razu. Starym jajkiem możemy się bardzo poważnie zatruć, dlatego nie ryzykujmy i zawsze róbmy wcześniej test na świeżość produktu.
Jajka wykorzystujemy w kuchni niemal do każdego dania, to bardzo uniwersalny składnik ciast, deserów, masy mięsnej na kotlety, placków ziemniaczanych. Robimy z nich jajecznicę, omlety, gotujemy na miękko, na twardo, smażymy na maśle. Zawsze jednak sprawdźmy wcześniej, czy nie są stare. Jak sprawdzić, czy jajka są dobre?
Jak sprawdzić czy jajka są dobre? Najlepszym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest włożenie go do szklanki zimnej wody
Włóż jajko do wyższej szklanki wypełnionej wodą. Jeśli od razu opada na dno i leży płasko oznacza to, że jajko jest idealnie świeże i ma tylko kilka dni. Gdy jajko natomiast przechyla się na dnie szklanki lub jest pionowo, jajko ma już kilka tygodni, lecz możemy je spokojnie zjeść.
Jeśli natomiast jajko unosi się na powierzchni wody oznacza to, że jest już stare i powinniśmy je wyrzucić. Im starsze jajko, tym więcej w nim powietrza, dlatego też trik ze szklanką wody jest najbardziej skuteczny.
Sposób na sprawdzenie świeżości jajek gotowanych na twardo i trik z talerzykiem
Świeżość jajka możemy sprawdzić również zaraz po ugotowaniu i obraniu. Jeśli po przekrojeniu jajka ugotowanego na twardo, żółtko znajduje się na samym środku- jajko jest idealnie świeże. Jeśli jajko brzydko pachnie, a ugotowane żółtko przylega do boku, jajko jest do wyrzucenia.
Jeśli chcesz zrobić ciasto lub jajecznicę i chcesz sprawdzić świeżość jajek, wbijaj je osobno na talerzyk. Jeśli po wylaniu białko przylega do żółtka- jajko jest bardzo świeże. Jeśli natomiast mocno rozlewa się po talerzyku i nie jest zwarte, to jajko jest już stare.
Dowiedz się również, jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały. Zapomnij o sadzeniu jajek na maśle- tu poznasz rewelacyjny sposób na jajka sadzone, będą o wiele smaczniejsze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Źródło: winiary.pl, kuchnialidla.pl