Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
kotlety mielone z musztardą i śmietaną
Kotlety mielone z musztardą i śmietaną zachwycą każdego miłośnika tradycyjnych dań. Kotlety są bardzo soczyste, wyraźne w smaku, mają chrupiącą, wypieczoną skórkę i są pysznym pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny.
Przepisów na kotlety mielone mamy bardzo wiele. Niektórzy dodają do nich czerstwą kajzerkę, inni dodają olej, bułkę tartą i wiele innych dodatków. Kotlety mielone z musztardą i śmietaną to absolutny hit, którego musisz spróbować. Tak soczystych i smacznych kotletów jeszcze nie jadłeś.
Kotlety mielone z musztardą i śmietaną dopraw również cebulą, ziołami prowansalskimi i solidną porcją siekanej natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki śmietanie kotlety po usmażeniu są bardzo soczyste. Musztarda natomiast dodaje im charakteru.
Pamiętaj, żeby kotlety mielone z musztardą i śmietaną smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli kotlety będą zbyt blisko siebie, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki. Olej dolewaj między smażeniem kolejnych partii, musi się dobrze rozgrzać, żeby mięso nie piło tłuszczu.
Przepis na obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. Są puszyste i jeszcze smaczniejsze
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki musztardy dijon
duża cebula
pół łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Jak przygotować obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną? Z czym je podawać?
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj śmietanę, musztardę, wymieszaj. Na tarce zetrzyj dużą cebulę i przełóż ją do masy. Dodaj również jajko, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, sól, pieprz.
Całość ponownie dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż około 15 minut na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone z musztardą i śmietaną będą smakować rewelacyjnie z ziemniakami z koperkiem, mizerią, burakami z chrzanem.
Bardzo dobrym pomysłem na dodatek do kotletów są błyskawiczne ogórki małosolne na sucho, które będą gotowe już po 20 godzinach od przygotowania, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: gotujmy.pl