Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.07.2022 09:38

Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych

Obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. 100 razy lepsze od klasycznych
canva/YelenaYemchuk

kotlety mielone z musztardą i śmietaną

Kotlety mielone z musztardą i śmietaną zachwycą każdego miłośnika tradycyjnych dań. Kotlety są bardzo soczyste, wyraźne w smaku, mają chrupiącą, wypieczoną skórkę i są pysznym pomysłem na prosty i szybki obiad dla całej rodziny.

Przepisów na kotlety mielone mamy bardzo wiele. Niektórzy dodają do nich czerstwą kajzerkę, inni dodają olej, bułkę tartą i wiele innych dodatków. Kotlety mielone z musztardą i śmietaną to absolutny hit, którego musisz spróbować. Tak soczystych i smacznych kotletów jeszcze nie jadłeś.

Kotlety mielone z musztardą i śmietaną dopraw również cebulą, ziołami prowansalskimi i solidną porcją siekanej natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Dzięki śmietanie kotlety po usmażeniu są bardzo soczyste. Musztarda natomiast dodaje im charakteru.

Pamiętaj, żeby kotlety mielone z musztardą i śmietaną smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli kotlety będą zbyt blisko siebie, zaczną się dusić i przez to nie będą miały chrupiącej skórki. Olej dolewaj między smażeniem kolejnych partii, musi się dobrze rozgrzać, żeby mięso nie piło tłuszczu.

Przepis na obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną. Są puszyste i jeszcze smaczniejsze

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • duża cebula

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • jajko

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak przygotować obłędne kotlety mielone z musztardą i śmietaną? Z czym je podawać?

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj śmietanę, musztardę, wymieszaj. Na tarce zetrzyj dużą cebulę i przełóż ją do masy. Dodaj również jajko, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, sól, pieprz.

Całość ponownie dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż około 15 minut na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone z musztardą i śmietaną będą smakować rewelacyjnie z ziemniakami z koperkiem, mizerią, burakami z chrzanem.

Bardzo dobrym pomysłem na dodatek do kotletów są błyskawiczne ogórki małosolne na sucho, które będą gotowe już po 20 godzinach od przygotowania, smacznego.

Smażenie kotletów mielonych z musztardą i śmietaną
canva/ironstuff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl