Smakosze.pl Przepisy Staropolski barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Absolutnie najlepszy
Screen z filmu na kanale YouTube Magda Gessler

Staropolski barszcz grzybowy według przepisu Magdy Gessler. Absolutnie najlepszy

22 listopada 2022

Staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler jest fantastyczny. Jeśli szukacie alternatywy dla klasycznej zupy z buraków, koniecznie zerknijcie na ten przepis. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak i aromat zachwycą każdego, kto spróbuje przysmaku.

Podstawią esencjonalnej i bogatej zupy, zaproponowanej przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji, są suszone grzyby zebrane w sezonie. Pyszne i klarowne danie o pięknym brązowym kolorze uzyskamy, gdy będziemy je wolno gotować, a borowiki wymieszamy z prawdziwkami. Przygotujcie duży garnek i spróbujcie — z pewnością wam się spodoba.

Przepis na staropolski barszcz grzybowy od Magdy Gessler

Składniki na 5 litrów zupy:

  • około 5 litrów wody

  • 30 suszonych kapeluszy borowików i podgrzybków

  • 2 niezbyt duże selery

  • 6 niewielkich pietruszek

  • 3 średnie cebule

  • 1 pęczek selera naciowego

  • 1 pęczek koperku

  • 1 duży por

  • 6 liści laurowych

  • 4-8 ziaren ziela angielskiego

  • 8-10 ziaren pieprzu czarnego

  • 3-4 goździki

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • śmietana 36% do zabielenia

  • wódka

  • masło

Jak zrobić staropolski barszcz grzybowy? Magda Gessler podała niezawodny przepis

Grzyby wrzucamy do większego garnka wraz z jedną pokrojoną na ćwiartki cebulą, jałowcem, goździkami, liśćmi laurowymi oraz połową porcji ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 15-20 minut.

W dużym garnku umieszczamy opłukanego pora oraz obrane i przekrojone na pół lub ćwiartkę selery i pietruszki. Dodajemy pozostałą porcję przypraw w całości, po czym zalewamy wodą w ilości około 4 litrów. Podgrzewamy do wrzenia, a następnie przenosimy grzyby z garnka wraz z płynem.

Pozostałe dwie cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Warzywo również przenosimy do naczynia z barszczem grzybowym. Na koniec wrzucamy opłukany i zmiażdżony koper oraz przekrojone na pół gałązki selera naciowego.

Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż grzyby zmiękną, czyli około godziny. Na koniec zupę doprawiamy sokiem z cytryny i solą, po czym odcedzamy. Dodajemy kieliszek wódki oraz łyżkę masła.

Przenosimy też grzyby np. przy pomocy szczypców lub widelca. Staropolski barszcz grzybowy podajemy na ciepło z ubitą na sztywno śmietaną 36% i makaronem łazanki. Możemy posypać koperkiem po wierzchu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wigilijne przysmaki. Spróbujcie koniecznie znakomitych pierogów ruskich w wersji roślinnej. Polecamy także prosty i smaczny patent na śledzie w curry .

 Staropolski barszcz grzybowy jest pyszny
canva/martinturzak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Magda Gessler

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy