Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz
Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są wyśmienite. Ewa Wachowicz, wykorzystując do opanierowania mięsa jajeczny sos i świeże zioło, uzyskuje delikatne i aromatyczne mięso, które spodoba się wszystkim amatorom tradycyjnego polskiego przysmaku. Warto spróbować — przygotowanie jest niezwykle proste.
Przepisy Ewy Wachowicz są niezawodne, a majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są kolejnym znakomitym daniem obiadowym, które warto przygotować przy najbliższej okazji. Dodatki do panierki, stanowiące również marynatę, sprawią, że uzyskamy delikatne i soczyste mięso. Dawno nie jedliście tak pysznego dania.
Przepis na majonezowo-koperkowe kotlety schabowe
Składniki:
500-700 g schabu bez kości
1 duże jajo
20 g majonezu
po 1 łyżce rozdrobnionego koperku i natki pietruszki
bułka tarta
sól i pieprz w ilości do smaku
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić majonezowo-koperkowe kotlety schabowe? Ewa Wachowicz zdradziła przepis
Schab oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Każdy nich rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy solą oraz pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka i łączymy je z majonezem.
Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Mieszamy, po czym w uzyskanej marynacie umieszczamy kotlety. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki. Ocieplamy mięso i obtaczamy je bułce tartej.
Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ziemniakami i burakami zasmażanymi. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie pysznej odsłony w piwnej marynacie. Być może skusi was również chrupiąca wersja panierowana w chipsach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz