Smakosze.pl
Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe Ewy Wachowicz

canva/fotek; TRICOLORS/East News

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz

22 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są wyśmienite. Ewa Wachowicz, wykorzystując do opanierowania mięsa jajeczny sos i świeże zioło, uzyskuje delikatne i aromatyczne mięso, które spodoba się wszystkim amatorom tradycyjnego polskiego przysmaku. Warto spróbować — przygotowanie jest niezwykle proste.

Przepisy Ewy Wachowicz są niezawodne, a majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są kolejnym znakomitym daniem obiadowym, które warto przygotować przy najbliższej okazji. Dodatki do panierki, stanowiące również marynatę, sprawią, że uzyskamy delikatne i soczyste mięso. Dawno nie jedliście tak pysznego dania.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Przepis na majonezowo-koperkowe kotlety schabowe

Składniki:

  • 500-700 g schabu bez kości

  • 1 duże jajo

  • 20 g majonezu

  • po 1 łyżce rozdrobnionego koperku i natki pietruszki

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić majonezowo-koperkowe kotlety schabowe? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Schab oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Każdy nich rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy solą oraz pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka i łączymy je z majonezem.

Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Mieszamy, po czym w uzyskanej marynacie umieszczamy kotlety. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki. Ocieplamy mięso i obtaczamy je bułce tartej.

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ziemniakami i burakami zasmażanymi. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie pysznej odsłony w piwnej marynacie. Być może skusi was również chrupiąca wersja panierowana w chipsach.

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe Ewy Wachowicz są pyszne

canva/richardschramm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >