Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii
Śledziami najczęściej raczymy się przy okazji wigilijnej kolacji. Są jednak przepisy, które sprawdzą się również na innych spotkaniach towarzyskich. Śledź w curry jest doskonałym przykładem takiej potrawy. Zaledwie łyżeczka aromatycznej mieszanki przypraw pozwoli stworzyć niebagatelną kompozycję, która zachwyci gości. Odkryjcie ją już dziś.
Inspirowany duńską potrawą Karryslid śledź zabłyśnie na waszych wigilijnych i sylwestrowych stołach. Jeżeli sądzicie, że wypróbowaliście już wszystkie warianty tej potrawy — najprawdopodobniej się mylicie. Koniecznie sięgnijcie po tę ekspresową i jakże efektowną przystawkę. Jest bez porównania smaczniejsza niż śledź z porem czy burakami.
Przepis na pyszne śledzie w curry
Składniki:
400 g śledzi occie
średnie czerwone cebule
1 łyżeczka przyprawy curry
2 łyżeczki koncentratu, z górką
1 łyżka ulubionego majonezu
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka albo na mniejsze kawałki — wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę. Powinna się nieco zeszklić i dość mocno zredukować. Uważajmy, by się nie zrumieniła — jeśli skarmelizuje, zdominuje smak potrawy.
Gdy cebulka będzie gotowa, przekładamy ją do miski. Następnie dodajemy curry i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy i odsączamy je z zalewy octowej. Zimną cebulę łączymy z rybą i dodajemy majonez. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z kromką ciemnego chleba. Najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu.
Wskazówka: oryginalny duński przepis zawiera śmietanę, jabłko i kapary. Jeżeli chcemy ich użyć, pomińmy koncentrat pomidorowy.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakowitehistorie, przepis autorski