Smakosze.pl
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

canva/graphia76

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

17 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Śledziami najczęściej raczymy się przy okazji wigilijnej kolacji. Są jednak przepisy, które sprawdzą się również na innych spotkaniach towarzyskich. Śledź w curry jest doskonałym przykładem takiej potrawy. Zaledwie łyżeczka aromatycznej mieszanki przypraw pozwoli stworzyć niebagatelną kompozycję, która zachwyci gości. Odkryjcie ją już dziś.

Inspirowany duńską potrawą Karryslid śledź zabłyśnie na waszych wigilijnych i sylwestrowych stołach. Jeżeli sądzicie, że wypróbowaliście już wszystkie warianty tej potrawy — najprawdopodobniej się mylicie. Koniecznie sięgnijcie po tę ekspresową i jakże efektowną przystawkę. Jest bez porównania smaczniejsza niż śledź z porem czy burakami.

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne śledzie w curry

Składniki:

  • 400 g śledzi occie

  • średnie czerwone cebule

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 2 łyżeczki koncentratu, z górką

  • 1 łyżka ulubionego majonezu

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka albo na mniejsze kawałki — wedle uznania. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę. Powinna się nieco zeszklić i dość mocno zredukować. Uważajmy, by się nie zrumieniła — jeśli skarmelizuje, zdominuje smak potrawy.

Gdy cebulka będzie gotowa, przekładamy ją do miski. Następnie dodajemy curry i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śledzie kroimy i odsączamy je z zalewy octowej. Zimną cebulę łączymy z rybą i dodajemy majonez. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z kromką ciemnego chleba. Najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu.

Wskazówka: oryginalny duński przepis zawiera śmietanę, jabłko i kapary. Jeżeli chcemy ich użyć, pomińmy koncentrat pomidorowy.

Sos curry

Curry doskonale podkręca smak śledzia

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakowitehistorie, przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >