Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Puszyste racuchy z jabłkami
canva/Dar1930

Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?

Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.

Przepis na racuchy jak u babci

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 opakowanie drożdży instant

  • około 190 ml ciepłego mleka

  • pół łyżeczki cukru

  • solidna szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Babcia Wiesia zna doskonały przepis

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże, a następnie wsypujemy cukier i sól Wlewamy mleko i starannie łączymy składniki. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do masy w misce.

Wyrabiamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane przy pomocy łyżki placki. Gdy puszyste racuchy z jabłkami będą rumiane, odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: zamieniając mleko na napój sojowy lub owsiany, uzyskamy wegańską wersję smakołyku. Będzie równie smaczna.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie placuszki. Spróbujcie koniecznie pysznego przysmaku z batatów. Jest o niebo lepszy niż klasyczne placki ziemniaczane. Być może skuszą was również krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu.

Puszyste racuchy z jabłkami są znakomite
canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: