Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?
Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.
Przepis na racuchy jak u babci
Składniki:
1 słodkie jabłko
300 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
około 190 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
solidna szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Babcia Wiesia zna doskonały przepis
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże, a następnie wsypujemy cukier i sól Wlewamy mleko i starannie łączymy składniki. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do masy w misce.
Wyrabiamy ją i odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy uformowane przy pomocy łyżki placki. Gdy puszyste racuchy z jabłkami będą rumiane, odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: zamieniając mleko na napój sojowy lub owsiany, uzyskamy wegańską wersję smakołyku. Będzie równie smaczna.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie placuszki. Spróbujcie koniecznie pysznego przysmaku z batatów. Jest o niebo lepszy niż klasyczne placki ziemniaczane. Być może skuszą was również krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama