Smakosze.pl

canva/Andrew Poplavsky

Wyjątkowe pierogi ruskie bez grama sera i mleka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ruskie bez sera? Tak, to możliwe. Zamiast nabiału użyjemy tofu, które ma bardzo podobną konsystencję i neutralny smak. Farsz z jego dodatkiem wyjdzie aksamitny i tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Przekonajcie się sami jak smakują w pełni roślinne pierogi.

W sklepach kupić można coraz więcej zamienników produktów odzwierzęcych. Tofu jest doskonałym przykładem takiego wyrobu. Z powodzeniem zastąpi wam mięso oraz ser. Spróbujcie przygotować z niego tradycyjne ruskie, a zobaczycie jak pysznie smakować może kuchnia roślinna. Wybierzcie tylko tofu miękkie — wtedy farsz wyjdzie bardzo delikatny.

Przepis na pyszne pierogi ruskie bez sera

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka wody o temperaturze ok. 70 stopni

  • 2 łyżki oleju

  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)

  • 200 g naturalnego tofu

  • 2 średnie cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na purée i odstawiamy do wystygnięcia.

Tofu wyjmujemy z opakowania i kruszymy je do miski. Łączymy je z ziemniakami i cebulką, a następnie dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki ciasta dokładnie łączymy, aż utworzy zwartą kulę.

Ciasto dzielimy ją na dwie części i każdą z nich rozwałkujemy. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z oliwą i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.

Spróbujcie również innych wegańskich przepisów wigilijnych. Szczególnie polecamy recepturę na sałatkę jarzynową oraz pyszny przepis Magdy Gessler na tradycyjny barszcz czerwony .

Tofu
Tofu to doskonały zamiennik mięsa i nabiału

Źródło zdjęcia: canva/fotograv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >