Wyjątkowe pierogi ruskie bez grama sera i mleka
Ruskie bez sera? Tak, to możliwe. Zamiast nabiału użyjemy tofu, które ma bardzo podobną konsystencję i neutralny smak. Farsz z jego dodatkiem wyjdzie aksamitny i tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Przekonajcie się sami jak smakują w pełni roślinne pierogi.
W sklepach kupić można coraz więcej zamienników produktów odzwierzęcych. Tofu jest doskonałym przykładem takiego wyrobu. Z powodzeniem zastąpi wam mięso oraz ser. Spróbujcie przygotować z niego tradycyjne ruskie, a zobaczycie jak pysznie smakować może kuchnia roślinna. Wybierzcie tylko tofu miękkie — wtedy farsz wyjdzie bardzo delikatny.
Przepis na pyszne pierogi ruskie bez sera
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka wody o temperaturze ok. 70 stopni
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
700 g ziemniaków (waga po obraniu)
200 g naturalnego tofu
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na purée i odstawiamy do wystygnięcia.
Tofu wyjmujemy z opakowania i kruszymy je do miski. Łączymy je z ziemniakami i cebulką, a następnie dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki ciasta dokładnie łączymy, aż utworzy zwartą kulę.
Ciasto dzielimy ją na dwie części i każdą z nich rozwałkujemy. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z oliwą i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.
Spróbujcie również innych wegańskich przepisów wigilijnych. Szczególnie polecamy recepturę na sałatkę jarzynową oraz pyszny przepis Magdy Gessler na tradycyjny barszcz czerwony.
Źródło zdjęcia: canva/fotograv
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujebolubie