Smakosze.pl
Pierogi ruskie bez sera i mleka

canva/Andrew Poplavsky

Wyjątkowe pierogi ruskie bez grama sera i mleka

18 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ruskie bez sera? Tak, to możliwe. Zamiast nabiału użyjemy tofu, które ma bardzo podobną konsystencję i neutralny smak. Farsz z jego dodatkiem wyjdzie aksamitny i tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Przekonajcie się sami jak smakują w pełni roślinne pierogi.

W sklepach kupić można coraz więcej zamienników produktów odzwierzęcych. Tofu jest doskonałym przykładem takiego wyrobu. Z powodzeniem zastąpi wam mięso oraz ser. Spróbujcie przygotować z niego tradycyjne ruskie, a zobaczycie jak pysznie smakować może kuchnia roślinna. Wybierzcie tylko tofu miękkie — wtedy farsz wyjdzie bardzo delikatny.

Sos grzybowy

Przepis na świąteczny sos grzybowy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne pierogi ruskie bez sera

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 szklanka wody o temperaturze ok. 70 stopni

  • 2 łyżki oleju

  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)

  • 200 g naturalnego tofu

  • 2 średnie cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na purée i odstawiamy do wystygnięcia.

Tofu wyjmujemy z opakowania i kruszymy je do miski. Łączymy je z ziemniakami i cebulką, a następnie dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki ciasta dokładnie łączymy, aż utworzy zwartą kulę.

Ciasto dzielimy ją na dwie części i każdą z nich rozwałkujemy. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z oliwą i natką pietruszki lub z podsmażoną cebulką.

Spróbujcie również innych wegańskich przepisów wigilijnych. Szczególnie polecamy recepturę na sałatkę jarzynową oraz pyszny przepis Magdy Gessler na tradycyjny barszcz czerwony.

Tofu

Tofu to doskonały zamiennik mięsa i nabiału

Źródło zdjęcia: canva/fotograv

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >