Smakosze.pl
Steki z tuńczyka z sosem paprykowym

pixabay.com

Steki z tuńczyka z sosem paprykowym

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Stek z tuńczyka to wyśmienity kawałek ryby. Jest bardzo smaczny i sprawdza się doskonale w różnych sytuacjach. Warto co jakiś czas przyrządzić go dla całej rodziny i cieszyć się pysznym, szybkim i łatwym do przygotowania daniem.

Stek z tuńczyka to wyśmienity kawałek ryby. Jest bardzo smaczny i sprawdza się doskonale w różnych sytuacjach. Warto co jakiś czas przyrządzić go dla całej rodziny i cieszyć się pysznym, szybkim i łatwym do przygotowania daniem.

Mięso z tuńczyka jest zdrową, niskokaloryczną, bogatą w kwasy omega-3 oraz witaminę D rybą. Skutecznie obniża poziom trójglicerydów, a 100 g tego produktu ma zaledwie 100 kcal. Bardzo lubią ją osoby dbające o sylwetkę, będąc na diecie i zdrowo odżywiające się. Dodatkowo jest też świetnym wyborem dla osób uprawiających sport, ponieważ stanowi cenne źródło białka. Jedynym minusem jest fakt, że tuńczyk może zawierać rtęć i powinno się go spożywać maksymalnie 2 razy w tygodniu.

Mięso tuńczyka jest bardzo smaczne i nie wymaga zasypywania dużą ilością przypraw. Co więcej, sprawdza się tutaj zasada „im mniej, tym lepiej”. Wystarczy jedynie odrobina soli i pieprzu i pyszny tuńczyk jest gotowy!

Ile czasu smażyć stek z tuńczyka?

Do przygotowania soczystego steku z tuńczyka należy wybrać grube plastry ryby, które po usmażeniu będą różowe w środku, a lekko wilgotne i zarumienione z zewnątrz.

Aby przygotować pysznego steka należy uważnie kontrolować czas smażenia. Po doprowadzeniu go do temperatury pokojowej i rozgrzaniu patelni grillowej, umieść go na niej i smaż na dużym ogniu przez:

  • 2-3 minuty z każdej strony, aby stek był krwisty

  • 3-4 minuty z każdej strony, aby stek był średnio wysmażony

  • 4-5 minut z każdej strony, aby stek był wysmażony.

Steka po zdjęciu z patelni warto zostawić na chwilę na talerzu (2-3 minuty), aby odpoczął, a następnie posolić. Najlepiej smakuje serwowany na ciepło, a aby nadać mu lepszego smaku, warto skropić go niewielką ilością soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Mięso można serwować bez sosów lub polać dipem, który nada dodatkowych walorów smakowych. Bardzo dobrze sprawdza się tutaj sos chrzanowy, sojowy, a nawet ocet balsamiczny.

Składniki na steki z tuńczyka z sosem paprykowym, 2 porcje:

  • ok. 300 g tuńczyka (2 równe filety)

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

  • 100 ml śmietanki UHT 30%

  • 3 łyżki passaty pomidorowej (opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego)

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 łyżka masła

  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki.

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż

  • 250 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)

  • kilka pomidorów suszonych z oleju.

Sposób przygotowania steków z tuńczyka z sosem paprykowym:

Zacznij od sosu. Rozgrzej masło w rondelku z grubym dnem lub na patelni. Ogień pod naczyniem powinien być mały. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie umieść ją na maśle i podsmażaj przez około 5-6 minut do momentu, aż ta stanie się szklista, miękka i słodka.

Śmietanę wlej do cebuli, dodaj przecier pomidorowy (lub koncentrat) oraz wsyp mieloną paprykę, sól, pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni powinna zacząć szybko gęstnieć i po około 1 minucie można zdjąć naczynie z ognia.

Możesz zająć się przyrządzaniem tuńczyka. Przed jego przygotowaniem należy wyjąć go z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20-30 minut. Dzięki temu mięso nie zostanie wystawione na duże i szybkie wahania temperatury, a po usmażeniu nie będzie twarde i nierówno wysmażone.

Umyj kawałek tuńczyka, osusz ręcznikiem papierowym i przetnij na dwa plastry. Każdy z nich posyp pieprzem, a następnie wysmaruj olejem.

Rozgrzej patelnię grillową (ewentualnie zwykłą), dodaj kroplę oliwy i ułóż na niej plastry tuńczyka. Smaż je na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Gotowe mięso powinno być różowe w środku. Dopiero teraz posól rybę.

W osobnych naczyniach zagotuj wodę na ryż i groszek. Ryż gotuj według instrukcji na opakowaniu, a groszek do miękkości, czyli przez około 6 minut. Odcedź.

Przygotuj talerze. Podgrzej sos i rozsmaruj go na talerzu, a następnie ułóż na nim steki z tuńczyka. Udekoruj je posiekanymi suszonymi pomidorami. Dodaj zielony groszek i biały ryż.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Czytaj więcej >