Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację
Popularny tatar to nic innego, jak wołowy befsztyk serwowany na surowo. Zazwyczaj podawany jest jako przekąska w towarzystwie pokrojonych drobno dodatków. Nieco inaczej do popularnej przystawki podszedł znany kucharz Tomasz Strzelczyk. Swoją wersję tatara serwuje na świeżej chrupiącej bułeczce.
Kanapki z tatarem w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, idealnie sprawdzą się na rozmaitych spotkaniach towarzyskich. Zajadając tę przekąskę można zasiąść do oglądania zmagań naszej reprezentacji. Ten tatar jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Sprawdźcie sami.
Przepis na tatara według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
500 g wołowiny na tatar
-
3 bułki
-
60 g ogórków konserwowych
-
1 czerwona cebula
-
100 g grzybków z octu
-
duże kapary
-
pomidorki suszone z zalewy
-
80 ml oleju
-
50 ml wody
-
3 żółtka
-
20 g maggi
-
sól i pieprz do smaku
-
roszponka
Jak zrobić tatarskie bułki Tomasza Strzelczyka?
Przygotuj mięso na tatar . W tym celu wołowinę oczyść ze ścięgien i drobno posiekaj za pomocą ostrego noża . Mięso można także zmielić w maszynce. Po pokrojeniu przełóż całość do dużej miski .
W następnej kolejności zajmij się dodatkami do bułek tatarskich . Czerwoną cebulę, grzybki oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa . Następnie dołóż do całości 3 żółtka jajek i wymieszaj masę .
Do masy na tatar dolej olej, zimną wodę, dopraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem . Roszponkę posiekaj i również włóż do naczynia. Na koniec d odaj do całości szczyptę soli oraz odrobinę maggi . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj .
Pieczywo na bułki tatarskie Tomasza Strzelczyka przekrój na pół i wydrąż nieco środek . Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni , aż staną się chrupiące. Powinno to zająć ok. 4-5 minut .
Na podpieczone bułki do tatara nałóż po roszponkę . Na jej wierzchu układaj porcje mięsa tak, aby dobrze wypełniało ono pieczywo. Każdą kanapeczkę udekoruj wykałaczką z nabitym suszonym pomidorem oraz kaparem .
Tatara na bułce z przepisu Tomasza Strzelczyka należy zjeść od razu po przygotowaniu . Swoim sposobem na tatar podzieliła się też Magda Gessler . Znamy sposób na to, aby mięso w tatarze zawsze wyglądało niezwykle apetycznie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kisić kapustę po mistrzowsku? Babcia Danusia zawsze pamięta o 1 składniku. Jest niezastąpiony
-
Obłędne kotlety mielone z porem. 1 trik nadaje im cudownej soczystości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama