Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. "Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje
Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. „Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządza je znana restauratorka i spróbujcie przygotować tatar według jej zaleceń. Możecie go podać na przekąskę nawet na imprezie.
Magdę Gessler rozsławił program „Kuchenne Rewolucje", jednak jest ona przede wszystkim właścicielką kilku restauracji. A, że przy okazji lubi też gotować, po prostu zna się na rzeczy. Zna się również na tatarze, którego z racji na sposób serwowania z surowym żółtkiem w środku nazywa „okiem pirata". Poznajcie jej doskonały przepis.
Receptura Magdy Gessler na tatar
Składniki:
50 dag polędwicy wołowej
2 żółtka
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki wody mineralnej
cebula
czarne oliwki
sól, pieprz
żółtka do podania
Przygotowanie „oka pirata"
Mięso opłucz, osusz, oczyść z błon. Drobno posiekaj lub przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa.
Do wołowiny dodaj żółtka, olej, wodę mineralną, trochę soli i pieprzu. Wyrabiaj ją dłonią, aż mięso zamieni się w jednolitą masę.
Mięsną masę podziel na porcje i formuj z nich kule. Każdą spłaszcz i zrób w niej wgłębienie. Połóż na talerzu, w środek każdej porcji tatara wbij surowe żółtko.
Tatar możesz udekorować oliwkami. Wokół tatara umieść drobno posiekaną cebulkę, ewentualnie posiekane kiszone ogórki i marynowane grzybki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Karola Okrasy na tatar. Dowiesz się także, co zrobić, by tatar nie ściemniał.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi? O 1 produkcie nie należy zapomnieć
Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką
Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane
Źródło: beszamel.se