Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach

Jak uratować tatar przed ciemnieniem? Wystarczy pamiętać o 2 ważnych zasadach

Jak uratować tatar przed ciemnieniem?
canva/wideonet

Tatar jest jednym z przysmaków, po które wielu smakoszy czasem sięga. Aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem mięso musi zachować swój intensywnie czerwony kolor. Dwie proste sztuczki — dodanie soku z cytryny i zabezpieczenie tatara przed dostępem powietrza — sprawią, że danie zachowa swój pierwotny wygląd. Warto spróbować — efekty was zaskoczą.

By przyrządzić dobry tatar, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w świeże mięso wysokiej jakości. Równie istotny jest jednak sposób łączenia go z innymi produktami. Są zwolennicy podawania dodatków osobno. Inni uważają, że należy je zmieszać z mięsem dużo wcześniej, by smaki się połączyły. Które podejście przynosi lepsze rezultaty?

Jak zrobić tatar, żeby nie ściemniał? Pamiętajcie o dwóch szczegółach

Za nieatrakcyjny kolor tatara odpowiadają procesy utleniania. Mięso w kontakcie z powietrzem zmienia barwę z intensywnie czerwonej na lekko szarą, znacznie mniej już niestety apetyczną.

Aby temu zapobiec, możemy kropić posiekaną wołowinę sokiem z cytryny. Zawarta w owocu witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i spowolni przebieg wspomnianych reakcji. Warto dodatkowo przykryć sporządzony tatar folią spożywczą, która utrudni lub wręcz zablokuje dostęp powietrza do mięsa.

Czego jeszcze wystrzegać się, przyrządzając tatar?

Część smakoszy serwuje danie już po zmieszaniu składników. Takie podejście do przygotowania ma dwie konsekwencje. Z jednej strony smaki są lepiej połączone. Z drugiej niestety jest większa szansa, że mięso będzie ciemnieć. Cebula z czasem bowiem będzie wydzielać sok, który sprzyja utlenianiu.

Najlepiej więc podać dodatki obok mięsnego specjału. Wybór jest duży i można dostosować smak do swoich preferencji. Najczęstszymi — poza tradycyjną cebulką, jajem czy ogórkiem kiszonym — są kapary, marynowane grzybki czy anchois.

Niektórzy wykorzystują też sos sojowy czy Worcestershire. Mniej powszechne jest natomiast zastosowanie oliwy z sardynek czy musztardy — też potrafią wzbogacić w ciekawy sposób to danie. Sprawdźcie nasz podstawowy przepis na popularną mięsną przystawkę i spróbujcie znaleźć swoją ulubioną wersję tatara.

Tatra nie będzie wam już ciemniał
canva/MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, wedlinydomowe