Surówka z brokuła do obiadu
Surówka z brokuła jest zdrową, smaczną i lekką surówką obiadową, idealnie pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb. Surówkę koniecznie przygotuj z aromatycznym sosem na bazie miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Poznaj przepis na surówkę z brokuła do obiadu.
Brokuł jest wyjątkowo zdrowym warzywem, zawierającym wiele niezbędnych witamin i minerałów. Brokuł to również źródło przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko powstania wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. Brokuły są mało kaloryczne, lekkie i doskonałe w smaku.
Surówka z brokuła z kukurydzą, papryką, czosnkiem i cebulką jest świetnym, lekkim dodatkiem do dań obiadowych. Przed przygotowaniem surówki ugotuj różyczki brokuła al-dente, brokuł musi być jędrny i chrupiący, aby zachował swój smak i wartości odżywcze. Surówkę dopraw ostrą papryką i aromatycznym sosem.
Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie lub kolację z brokułem- tu poznasz przepis na obłędną zapiekankę z brokułem i serem , idealną dla całej rodziny.
Przepis na surówkę z brokuła do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
-
duży, świeży brokuł
-
puszka kukurydzy
-
czerwona papryka
-
cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki miodu
-
łyżka octu balsamicznego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka papryki pikantnej mielonej
Jak zrobić surówkę z brokuła do obiadu?
Zagotuj garnek wody z łyżeczką soli. Brokuł podziel na malutkie różyczki, włóż do garnka i gotuj 3 minuty, następnie odcedź z wody i odstaw, żeby ostygły. Kukurydzę odsącz z wody, pokrój w kostkę paprykę, posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Wszystkie składniki przełóż do większej miski, dopraw papryką pikantną i przygotuj sos: oliwę, miód i ocet dokładnie połącz , żeby powstał jednolity sos, następnie wlej do sałatki, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.