Smakosze.pl
Surówka z cukinii

pixabay.com

Surówka z cukinii – do obiadu w sam raz!

9 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Cukinia to warzywo łatwo dostępne i w ostatnich latach coraz chętniej wykorzystywane do różnego rodzaju dań – zarówno wytrawnych, słodkich, na ciepło, zimno, jak i pod postacią przetworów. A w jakiej formie najlepiej sprawdzi si

Cukinia – całoroczna królowa stołów

Kabaczek – bo tak inaczej mówi się na cukinię – możemy kupić przez cały rok, a jego cena zwykle wynosi kilka złotych za kilogram. Jest to jedno z chętniej uprawianych warzyw w naszym kraju, dzięki czemu dostaniemy je niemalże w każdym sklepie czy na bazarku. Aż szkoda z tego nie korzystać!

Dlaczego warto? Niewątpliwie dużym plusem cukinii jest jej delikatny smak, co sprawia, że można wykorzystać ją na setki sposobów – dobrym pomysłem będzie nie tylko surówka czy sałatka z cukinii, ale też cukiniowy „makaron”, placki z cukinii, leczo, cukinia faszerowana mięsem, a nawet… keczup z cukinii!

Jakie jeszcze są zalety dodawania cukinii do swojego menu? Przede wszystkim jej wartości odżywcze. Dostarcza nam m.in. magnez, potas, witaminy C, K, PP, B1. Do tego jest też niskokaloryczna, ponieważ zawiera około 16 kcal na 100 g. Ma też niski indeks glikemiczny, a więc śmiało mogą wprowadzać ją do swojego jadłospisu osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. 

Surówka z cukinii – przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,

  • 1 marchewka,

  • 1 jabłko (twarde, np. ligol),

  • 1 mała cebula,

  • 1 spory ogórek gruntowy,

  • sól i pieprz,

  • mały jogurt naturalny gęsty,

  • 1 łyżka majonezu,

  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.

  2. Cukinię (ze skórką) trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie solimy i odstawiamy na około 20 minut, by wypuściła sok.

  3. W tym czasie ścieramy na tarce – także o grubych oczkach – obrane marchewkę i ogórka. Obrane jabłko skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki czemu tak szybko nie ściemnieje) i także ścieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę

  4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt, majonez, sól i pieprz.

  5. Cukinię odsączamy z wypuszczonego soku przez sitko.

  6. Wszystkie warzywa mieszamy razem z sosem. Odstawiamy na około 10-15 minut, co pozwoli na „przegryzienie” się smaków i aromatów. Podajemy i zajadamy ze smakiem!

Tak przygotowana surówka z cukinii znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z nią kasze, ziemniaki (zwłaszcza młode), a także świeże pieczywo. Pasuje zarówno do ryb, jak i mięs.

Najlepiej smakuje świeża. Jeśli jednak nie zdołasz zjeść całości podczas jednego posiłku, nie zapomnij pozostałej części schować do lodówki – stojąc w temperaturze pokojowej, szybko stanie się niezdatna do spożycia.

Wariacje na temat surówki z cukinii

Znasz już opisaną tu surówkę i szukasz odmiany? Wystarczą drobne modyfikacje i nabierze ona zupełnie innego smaku! Oto, co możesz zmienić błyskawicznie i tym samym poznać nową odsłonę klasycznej surówki z cukinią:

  • Zamiast ogórka gruntowego dodaj do potrawy ogórki kiszone – dwa niewielkie lub jeden sporych rozmiarów. Dzięki temu surówka nabierze nieco ostrości i lekko kwaskowatego posmaku.

  • Zrezygnuj z marchewki i jabłka, a w sosie pomiń majonez. Zamiast tego dodaj dużą ilość koperku i przeciśniętego przez praskę czosnku. Jest to forma, która zdecydowanie najlepiej sprawdzi się latem – lekka, dająca posmak świeżości, bardzo niskokaloryczna.

  • A może chcesz, aby było to danie wegańskie? Nie ma problemu, wystarczy, że jogurt naturalny zamienisz na naturalny jogurt sojowy, a standardowy majonez na wegański. Pamiętaj tylko, że jogurt sojowy ma lekko słodkawy posmak – inny niż jogurt powstały z mleka. Czy to minus? Nie, ale surówka może wymagać wtedy nieco mocniejszego doprawienia.

  • Zamiast sosu jogurtowego możesz też wykorzystać oliwę z oliwek. Dzięki temu Twoja surówka z cukinii zyska lekkość – i co ważne, to także będzie wersja wegańska.

  • Smak sosu możesz zmienić także w inny sposób – poza solą i pieprzem dodaj też inne ulubione zioła. W tym przypadku dobrze sprawdzą się suszone oregano, bazylia lub zioła prowansalskie.

Jaką wariację na temat surówki z cukinią dziś wybierzesz?

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >