Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i schabem, karkówką, wołowiną. Surówka jest lekka i ma wyjątkowy smak, który zawdzięcza słodkim, suszonym śliwkom i kwaśnemu jabłku. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi śliwkami to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Przełamanie słodyczy, lekkiej ostrości i kwaśnego jabłka sprawiają, że potrawę można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzi. Surówkę dopraw majonezem lub gęstym jogurtem, jeśli chcesz, aby była lżejsza.
Surówka idealnie pasuje do kurczaka pieczonego z ziemniakami , karkówki, pieczonego schabu . Dobrze łączy się również się z pyzami z mięsem i roladami wołowymi. Surówkę z czerwonej kapusty skrop sokiem z cytryny, aby przełamać smaki. Sok opóźni również proces ciemnienia jabłka, które cały czas będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem
Składniki na 3-4 porcje:
-
1/4 małej główki czerwonej kapusty
-
jabłko
-
mały por
-
4 suszone śliwki
-
łyżka majonezu
-
łyżka oliwy
-
łyżeczka cukru
-
łyżeczka soku z cytryny
-
sól, pieprz
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem?
Kapustę drobno poszatkuj i posyp cukrem. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko, posiekaj por, pokrój drobno śliwki. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez, oliwę, dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą, pieprzem. Surówkę przed podaniem wstaw do lodówki, aby się schłodziła. Podawaj z mięsem pieczonym lub smażonym.