Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i dodatek do zimnej płyty. Schab na zimno na kanapce z odrobiną chrzanu smakuje doskonale. Poznaj przepis na delikatne, soczyste i przepyszne mięso, czyli schab pieczony w rękawie.
Schab pieczony w rękawie świetnie smakuje podany z ziemniakami, surówką i aromatycznym sosem do mięsa. Schab możesz również pokroić na cienkie plasterki i podać do kanapek zamiast klasycznej wędliny. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie, jest idealne.
Aby schab naszedł smakiem i aromatem czosnku, ziół i przypraw, zamarynuj go dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc. Schab piecz w piekarniku z wyłączoną funkcją termoobiegu, aby nie wysuszyć delikatnego mięsa. Ma być delikatne i soczyste.
Przygotuj równie pyszny schab pieczony z suszonymi śliwkami, jest doskonały zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkę.
Przepis na schab pieczony w rękawie
Składniki:
1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku
łyżka tymianku
łyżka soli i pieprzu
łyżka czerwonej papryki mielonej
Jak przygotować schab pieczony w rękawie?
Czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż na miseczki, następnie dodaj zioła i przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Mięso umyj, osusz i dokładnie obtocz w przygotowanej mieszance, włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Mięso w rękawie przełóż na blachę i piecz 90 minut.
Smacznego.