Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schab pieczony w rękawie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.11.2021 01:00

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie
canva/Martysjahlushyk

Schab pieczony w rękawie jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i dodatek do zimnej płyty. Schab na zimno na kanapce z odrobiną chrzanu smakuje doskonale. Poznaj przepis na delikatne, soczyste i przepyszne mięso, czyli schab pieczony w rękawie.

Schab pieczony w rękawie świetnie smakuje podany z ziemniakami, surówką i aromatycznym sosem do mięsa. Schab możesz również pokroić na cienkie plasterki i podać do kanapek zamiast klasycznej wędliny. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie, jest idealne.

Aby schab naszedł smakiem i aromatem czosnku, ziół i przypraw, zamarynuj go dzień przed pieczeniem i wstaw do lodówki na całą noc. Schab piecz w piekarniku z wyłączoną funkcją termoobiegu, aby nie wysuszyć delikatnego mięsa. Ma być delikatne i soczyste.

Przygotuj równie pyszny schab pieczony z suszonymi śliwkami, jest doskonały zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapkę.

Przepis na schab pieczony w rękawie

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka majeranku

  • łyżka tymianku

  • łyżka soli i pieprzu

  • łyżka czerwonej papryki mielonej

Jak przygotować schab pieczony w rękawie?

Czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż na miseczki, następnie dodaj zioła i przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Mięso umyj, osusz i dokładnie obtocz w przygotowanej mieszance, włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Mięso w rękawie przełóż na blachę i piecz 90 minut.

Smacznego.