Smakosze.pl Przepisy Surówka z czerwonej kapusty z olejem. Idealny dodatek obiadowy
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
canva/Dmitrii Ivanov

Surówka z czerwonej kapusty z olejem. Idealny dodatek obiadowy

11 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z czerwonej kapusty z olejem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, dodając im lekkiego, świeżego akcentu. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem do obiadu.

Kapusta czerwona dostępna jest w sklepach i warzywniakach niemal przez cały rok, jest delikatna, chrupiąca i bardzo zdrowa- zawiera białko roślinne, błonnik, potas i wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto więc włączyć ją do naszej diety.

Surówka doskonale smakuje z niemal każdym daniem, z rybami, mięsem, warzywami. Moja ulubiona propozycja podania? Z roladą wołową, pyzami z mięsem lub kopytkami z cebulką, takie zestawy są przepyszne . Surówkę doprawiam cukrem i sokiem z cytryny, możesz zamienić sok na ocet, jednak sok ma delikatniejszy smak.

Kapustę czerwoną przygotujesz również w jesienno- zimowej wersji- tu poznasz przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i cynamonem , jest doskonała do obiadu, rozgrzewa i syci.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z olejem

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała kapusta czerwona

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka soku z cytryny

  • 6 łyżek oleju roślinnego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z olejem?

Kapustę poszatkuj, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, wymieszaj, odstaw na kilka minut.

Szatkowanie kapusty czerwonej

Źródło zdjęcia: canva/Tolgataz Do surówki wlej olej, ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby schłodziła się przed podaniem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl