Smakosze.pl
Kopytka

Screen zdjęcia z profilu born_in_the_prl na Instagramie

Przepis na kultowe kopytka

19 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczne kopytka często są pierwszym wyborem, jako dodatek do mięsnego obiadu. Świetnie komponują się z długo gotowanym mięsem w sosie, czy zwykłym sosie grzybowym. Poniżej prezentujemy recepturę na tradycyjną wersję.

Kopytka można oczywiście z łatwością kupić w sklepach z działem garmażeryjnym lub w jadłodajni na wynos - warto jednak pamiętać, że gotowe kopytka nie równają się domowym.

Jeśli nie masz ochoty na jedzenie ich z sosem lub mięsem, z powodzeniem możesz podać je po prostu z solą i roztopionym masłem - wtedy można poczuć ich właściwy smak najlepiej. Pyszne są również z masłem, cynamonem oraz cukrem, jak na zdjęciu powyżej.

Przepis na klasyczne kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 300 gramów mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

Na początku dobrze obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w mniejsze, aczkolwiek równe wielkością kawałki - w taki sposobu znacznie skrócisz czas potrzebny do ich ugotowania. Zalej je wodą i gotuj, aż będą miękkie.

Obierki na bulion

Bulion z obierek po włoszczyźnie

CZYTAJ DALEJ

Odcedź ziemniaki, ostudź je i wrzuć do miski. Dodaj do nich mąkę, jajko oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Gdy będzie się zbytnio lepić, dosyp więcej mąki. Uformuj wałek o średnicy 2 cm i podziel go na 2 cm kawałki.

Kopytka należy gotować we wrzącej wodzie z solą. Po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnie kopytka są gotowe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich błędów podczas gotowania makaronu należy unikać. Ten tekst zdradza przepis na najlepsze flaczki.

Kopytka

Źródło zdjęcia: canva/MichalLudwiczak, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >