Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak
Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.
Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.
Przepis na niezwykłą surówkę z jabłek
Składniki:
-
1 główka sałaty
-
2 duże zielone jabłka
-
1 szklanka orzechów włoskich
-
3 łyżki cukru trzcinowego
-
duża garść rukoli
-
szczypta cynamonu
-
sól do smaku
-
łyżka soku z cytryny
Składniki na dressing:
-
5 łyżek octu jabłkowego
-
1/2 szklanki oliwy z oliwek
-
2 łyżki miodu
-
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
-
szczypta kuminu
-
szczypta mielonej kolendry
-
szczypta cynamonu
-
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić niezwykłą surówkę z jabłek i orzechów?
Zacznij od przygotowania dressingu do surówki . W tym celu o rzechy włoskie drobno zmiel za pomocą młynka do kawy. Połącz je z pozostałymi składnikami na sos i całość odkładnie wymieszaj. Odstaw na bok , aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.
Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne części . Wymieszaj ją z rukolą i przełóż do dużej miski. Odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników surówki.
W następnej kolejności przygotuj karmelizowane orzechy do surówki z jabłek . Cukier wymieszaj z cynamonem i wysyp go na rozgrzaną suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce. Podgrzewaj składniki, aż cukier zacznie się rozpuszczać . Następnie dodaj na patelnię posiekane orzechy włoskie i mieszaj zawartość, aż każdy orzech będzie dokładnie oblepiony słodką cynamonową masą .
Orzechy odłóż do ostygnięcia porozkładane na papierze do pieczenia . Ostrożnie porozdzielaj od siebie poszczególne kawałki orzechów. W czasie ich stygnięcia przygotuj jabłka do surówki . W tym celu umyj je i zetrzyj na grubej tarce, lub pokrój w drobne słupki , polej odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.
Kiedy orzechy do surówki wystygną, dodaj je do sałaty, rukoli i jabłek. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj . Surówka najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Jabłko jest także składnikiem tej fantastycznej uniwersalnej surówki do obiadu . Surówka na bazie kiszonych ogórków to wyśmienity dodatek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem
-
Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku
-