Smakosze.pl Przepisy Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak
Canva / Yingko

Rewelacyjna surówka z jabłek, lepsza niż z restauracji. Obłędny sos podkręci jej smak

31 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.

Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.

Przepis na niezwykłą surówkę z jabłek

Składniki:

  • 1 główka sałaty

  • 2 duże zielone jabłka

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • duża garść rukoli

  • szczypta cynamonu

  • sól do smaku

  • łyżka soku z cytryny

Składniki na dressing:

  • 5 łyżek octu jabłkowego

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

  • szczypta kuminu

  • szczypta mielonej kolendry

  • szczypta cynamonu

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić niezwykłą surówkę z jabłek i orzechów?

Zacznij od przygotowania dressingu do surówki . W tym celu o rzechy włoskie drobno zmiel za pomocą młynka do kawy. Połącz je z pozostałymi składnikami na sos i całość odkładnie wymieszaj. Odstaw na bok , aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.

Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne części . Wymieszaj ją z rukolą i przełóż do dużej miski. Odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników surówki.

W następnej kolejności przygotuj karmelizowane orzechy do surówki z jabłek . Cukier wymieszaj z cynamonem i wysyp go na rozgrzaną suchą patelnię o nieprzywierającej powłoce. Podgrzewaj składniki, aż cukier zacznie się rozpuszczać . Następnie dodaj na patelnię posiekane orzechy włoskie i mieszaj zawartość, aż każdy orzech będzie dokładnie oblepiony słodką cynamonową masą .

Orzechy odłóż do ostygnięcia porozkładane na papierze do pieczenia . Ostrożnie porozdzielaj od siebie poszczególne kawałki orzechów. W czasie ich stygnięcia przygotuj jabłka do surówki . W tym celu umyj je i zetrzyj na grubej tarce, lub pokrój w drobne słupki , polej odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.

Kiedy orzechy do surówki wystygną, dodaj je do sałaty, rukoli i jabłek. Całość polej dressingiem i dokładnie wymieszaj . Surówka najlepiej smakuje podana od razu po przyrządzeniu. Jabłko jest także składnikiem tej fantastycznej uniwersalnej surówki do obiadu . Surówka na bazie kiszonych ogórków to wyśmienity dodatek .

Canva / maxmann z Pixabay
Canva / maxmann z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy