Wyśmienita surówka z pora. Idealne połączenie smaków
Surówka z pora jest wyrazista i pełna smaku. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej z dodatkiem, ogórka konserwowego i jabłka, które doprawimy odrobiną majonezu. Musicie spróbować — będzie pysznie.
Surówka z pora jest prostym i dobrze znanym wielu smakoszom dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, lekkich kotlecików z kaszy, czy tradycyjnych schabowych, a jej przygotowanie jest banalne. Zdradzamy niezawodną recepturę.
Przepis na smakowitą surówkę z pora
Składniki:
2 niezbyt duże pory
1 kwaśne jabłko
3 ogórki konserwowe
40-50 g majonezu np. wegańskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić surówkę z pora? Wyrazisty przysmak skradnie niejedno serce
Pory płuczemy i kroimy białą część w talarki. Zielone liście zachowujemy do bulionów — świetnie przechowują się w zamrażalniku.
Jabłko myjemy, kroimy je w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy fragmenty owocu jeszcze drobniej. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi — zatrzymujemy się jednak na ćwiartkach.
Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski. Oprószamy je solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i przenosimy na talerze. Smacznego.
Wskazówka: aby surówka była lżejsza, zamiast majonezu użyj 2-3 łyżek oliwy tymiankowej. Jeśli jej nie masz, zmieszaj czysty tłuszcz z łyżeczką suszonego zioła.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki. Polecamy nietypowy przysmak z czerwoną fasolą. Być może spodoba wam się też colesław z czerwonej kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: