Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku
Mamy patent na wyjątkowo smaczne racuchy. Do ich przygotowania używa się skyru, czyli islandzkiej wersji jogurtu naturalnego. Placuszki z jego udziałem są błyskawiczne w przygotowaniu oraz wyjątkowo pyszne. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.
Skyr jest wyjątkowo gęstym wariantem jogurtu o dużej zawartości białka. Możesz bez trudu kupić go w większych sklepach spożywczych. Może być określany także mianem jogurtu typu islandzkiego. Racuchy na skyrze to istne niebo w gębie.
Przepis na wyjątkowe racuchy na skyrze
Składniki:
200 g skyru
1/2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
olej do smażenia
Puszyste racuchy na skyrze krok po kroku
Skyr na racuchy przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z przesianą przez sito mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj 1 całe jajko i połącz dokładnie wszystkie składniki.
Patelnię przesmaruj odrobiną oleju rzepakowego. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta na racuchy. Każdy placuszek smaż z obu stron na złocisty kolor.
Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe placuszki podawaj posypane cukrem pudrem. Idealnie do racuchów pasuje także syrop klonowy, a także świeże owoce. Wyśmienite racuchy z jabłkiem przygotujesz według tego przepisu. Znamy prosty sposób na usmażenie klasycznych racuchów jak za dawnych lat.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Prawdziwa uczta za grosze
Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama