Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 17:05

Zapomnij o mleku, kefirze, jogurcie i maślance. Najlepsze racuchy wychodzą na innym składniku

racuchy
Canva / A_Lein

Mamy patent na wyjątkowo smaczne racuchy. Do ich przygotowania używa się skyru, czyli islandzkiej wersji jogurtu naturalnego. Placuszki z jego udziałem są błyskawiczne w przygotowaniu oraz wyjątkowo pyszne. Już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.

Skyr jest wyjątkowo gęstym wariantem jogurtu o dużej zawartości białka. Możesz bez trudu kupić go w większych sklepach spożywczych. Może być określany także mianem jogurtu typu islandzkiego. Racuchy na skyrze to istne niebo w gębie.

Przepis na wyjątkowe racuchy na skyrze

Składniki:

  • 200 g skyru

  • 1/2 szklanki maki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Puszyste racuchy na skyrze krok po kroku

Skyr na racuchy przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z przesianą przez sito mąką, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj 1 całe jajko i połącz dokładnie wszystkie składniki.

Patelnię przesmaruj odrobiną oleju rzepakowego. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj na gorący tłuszcz kolejne porcje ciasta na racuchy. Każdy placuszek smaż z obu stron na złocisty kolor.

Usmażone racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe placuszki podawaj posypane cukrem pudrem. Idealnie do racuchów pasuje także syrop klonowy, a także świeże owoce. Wyśmienite racuchy z jabłkiem przygotujesz według tego przepisu. Znamy prosty sposób na usmażenie klasycznych racuchów jak za dawnych lat.

Canva / Coffee Mug
Canva / Coffee Mug

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: