Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 18:21

Rozgrzewająca zupa gyros zachwyci nie tylko fanów kultowej sałatki. Syci i zaskakuje smakiem

zupa gyros
Canva / HansJoachim

Smak gyrosu zawładnął sercami Polaków. Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. My w ramach smakowej rewolucji przedstawiamy przepis na zupę gyros. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.

Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Przed przystąpieniem do gotowania zaplanuj sobie ok. 2 godzin na jego zamarynowanie. Finalny smak będzie wart każdej sekundy oczekiwania.

Przepis na aromatyczną zupę gyros

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka

  • 2 cebule

  • 3 kolorowe papryki (po jednej z każdego koloru)

  • 1 opakowanie topionego śmietankowego serka

  • 200 g śmietany 30%

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki przyprawy do gyrosa

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować smakowita zupę gyros z kurczakiem?

Przygotuj mięso do zupy gyros. Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do nich przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw do marynowania do lodówki na 2 godziny.

Po upływie tego czasu kurczaka obsmaż na patelni i odstaw na bok. Następnie przygotuj warzywa do zupy gyros. Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę i zeszklij je w garnku na odrobinie oleju.

Do garnka z warzywami na zupę gyros wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie dosyp opakowanie zupy cebulowej i dołóż pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony. Gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu, aż ser się rozpuści.

Do niemal gotowej zupy gyros dodaj paski usmażonego kurczaka. Gotuj całość jeszcze chwile, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę możesz podawać od razu po ugotowaniu, ale wyśmienicie smakuje także odgrzana na następny dzień. Niezwykła zupa z pulpetami to kolejna smakowita odsłona popularnej potrawy. Bogata w smaku zupa gulaszowa to propozycja popularnego kucharza.

Canva / ikate25
Canva / ikate25

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: