Smakosze.pl Przepisy Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni
canva/YelenaYemchuk

Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni

23 października 2022

Prosta surówka z kapusty potrafi ożywić niejeden obiad. Tym razem proponujemy wam dodanie pora i kiszonych ogórków, które doskonale uzupełnią delikatną słodycz warzywa. Kompozycja zachwyca bardziej niż niejedna propozycja wprost z dobrej restauracji. Spróbujecie?

Surówki z kapusty często stanowią dodatek do drugiego dania. Zazwyczaj kapustę łączymy z marchewką i jabłkiem, a całość doprawiamy sosem na bazie jogurtu czy majonezu. Dziś proponujemy wam połączenie warzywa z porem i ogórkiem kiszonym, a wyraziste składniki zrównoważymy dodatkiem dobrze przyprawionej oliwy. Będzie pysznie.

Przepis na surówkę z białej kapusty

Składniki:

  • 500 g białej kapusty

  • zielone liście z 1 średniego pora

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 większa marchew (opcjonalnie)

  • 20-25 ml oliwy z oliwek

  • sok z połowy cytryny

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty? Znamy patent na rarytas lepszy niż w restauracji

Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści i głąba. Szatkujemy ją i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy opłukane i pokrojone w cienkie paseczki liście pora. Dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę, jeśli jej używamy.

Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki lub w półksiężyce. Dodajemy je do pozostałych warzyw. W osobnym naczyniu łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek, nieco soli oraz świeżo zmielony pieprz.

Sosem polewamy surówkę, a następnie mieszamy wszystko dłonią , delikatnie ugniatając przy tym warzywa. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Wskazówka: zamiast liści pora możecie wykorzystać też białą część warzywa. Będzie równie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na pyszne surówki. Spróbujcie koniecznie sycącej kompozycji z fasolą czerwoną . Być może spodoba wam się również wyrazista marchewka z chrzanem .

Surówki z kapustą pasują do wielu dań
canva/phuonghoangthuy, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy