Wyjątkowo sycąca, pełna białka surówka z dodatkiem czerwonej fasoli
Czerwona fasola rzadko gości w naszej kuchni. Tymczasem kojarzony z kuchnią meksykańską strączek bardzo dobrze komponuje się z zimowymi warzywami takimi marchewka, por czy biała kapusta. Spróbujecie podać je do obiadu wraz z jabłkami i zieleniną, a dostarczycie sobie solidnej porcji białka roślinnego.
Czerwona fasola jest cennym źródłem białka w diecie bezmięsnej. Warto po nią sięgać przy przyrządzaniu past kanapkowych lub sałatek np. śledziowej. Tym razem proponujemy wam pyszną surówkę na bazie warzywa z puszki. Będzie doskonałym towarzystwem dla kotletów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na wyjątkowo sycącą surówkę z czerwoną fasolą
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1/8 białej kapusty
1 średnia marchewka
kawałek pora
2 nieduże słodkie jabłka
natka pietruszki lub koperek do posypania
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Pora starannie płuczemy i kroimy w talarki. Warzywa umieszczamy w dużej misce.
Jabłka i marchewkę obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do kapusty i pora. Mieszamy. Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy ją na sitku. Łączymy ją z resztą składników i dodajemy oliwę z oliwek.
Wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy surówkę. Natkę pietruszki lub koperek płuczemy, pozbawiamy łodyg i drobno kroimy. Posypujemy nią danie i podajemy. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką czerwonej fasoli, dobrze sprawdzi się również fasola biała np. piękny jaś. Możecie też użyć ugotowanego zielonego groszku.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: przyslijprzepis