Smakosze.pl

canva/Eleonor2439

Wyjątkowo sycąca, pełna białka surówka z dodatkiem czerwonej fasoli

28 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czerwona fasola rzadko gości w naszej kuchni. Tymczasem kojarzony z kuchnią meksykańską strączek bardzo dobrze komponuje się z zimowymi warzywami takimi marchewka, por czy biała kapusta. Spróbujecie podać je do obiadu wraz z jabłkami i zieleniną, a dostarczycie sobie solidnej porcji białka roślinnego.

Czerwona fasola jest cennym źródłem białka w diecie bezmięsnej. Warto po nią sięgać przy przyrządzaniu past kanapkowych lub sałatek np. śledziowej . Tym razem proponujemy wam pyszną surówkę na bazie warzywa z puszki. Będzie doskonałym towarzystwem dla kotletów ziemniaczanych . Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyjątkowo sycącą surówkę z czerwoną fasolą

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli

  • 1/8 białej kapusty

  • 1 średnia marchewka

  • kawałek pora

  • 2 nieduże słodkie jabłka

  • natka pietruszki lub koperek do posypania

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta soli pieprzu

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy. Pora starannie płuczemy i kroimy w talarki. Warzywa umieszczamy w dużej misce.

Jabłka i marchewkę obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do kapusty i pora. Mieszamy. Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy ją na sitku. Łączymy ją z resztą składników i dodajemy oliwę z oliwek.

Wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy surówkę. Natkę pietruszki lub koperek płuczemy, pozbawiamy łodyg i drobno kroimy. Posypujemy nią danie i podajemy. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką czerwonej fasoli, dobrze sprawdzi się również fasola biała np. piękny jaś. Możecie też użyć ugotowanego zielonego groszku.

Czerwona fasola — idealny dodatek do surówek i sałatek
Czerwona fasola — idealny dodatek do surówek i sałatek

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >