Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
Kotlety schabowe w coli i chipsach są nietuzinkowym daniem o znakomitym smaku. Zanurzenie mięsa w marynacie na bazie popularnego napoju sprawia, że staje się ono miękkie i delikatne. Chrupiąca paprykowa panierka nadaje mu charakteru. Koniecznie spróbujcie.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na soczyste kotlety schabowe, wypróbujcie marynowanie ich w coli. Prosta kompozycja sprawi, że mięso nabierze odpowiedniej kruchości. Panierka z chipsów będzie przyjemnie kontrastowała z lekkim i smacznych kawałkiem wieprzowiny. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite kotlety schabowe w coli i chipsach
Składniki:
5-6 plastrów schabu o grubości ok. 2 cm
3 jaja
45 g mąki pszennej
180 g chipsów paprykowych
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na marynatę:
150 ml napoju cola
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 łyżeczki chili
pół łyżeczki czarnego pierzu
sól w ilości do smaku
Jak zrobić kotlety schabowe w coli i chipsach? Prosty patent na smakowity obiad
W misce łączymy colę z przyprawami. Oczyszczone plastry schabu rozbijamy na dość cienkie kotlety. Mięso przenosimy do marynaty i przykrywamy naczynie. Wstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny.
Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy je przy pomocy widelca. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę. W trzecim umieszczamy chipsy, krusząc je przy tym na drobne kawałeczki.
Ocieplone do temperatury pokojowej i wyjęte z marynaty mięso obtaczamy kolejno w mące, jajku i chipsach. Smażymy je na rumiano na średnim ogniu, uprzednio dobrze rozgrzewając olej rzepakowy. Kotlety schabowe w coli i chipsach podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ziemniakami z wody i słodką surówką z marchewki i jabłka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy przysmak przyrządzany w marynacie z dodatkiem piwa. Być może też przypadnie wam do gustu wersja z panierką z orzechów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
Jesienna surówka z czerwonej kapusty. Smaczniejsza i zdrowsza niż Colesław
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama