Smakosze.pl Przepisy 2 ogórki kiszone, 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką
canva/Gorobina

2 ogórki kiszone, 2 jabłka i kilka dodatków. Zetrzyj na tarce i ciesz się najlepszą fit surówką

23 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na smaczną, lekką i zdrową surówkę obiadową? Przygotuj fit surówkę z ogórków kiszonych i jabłka. Surówka doprawiona solą, pieprzem i natką pietruszki jest dodatkiem obiadowym, który pasuje do każdego dania głównego. Surówkę zrobisz w kilka minut bez grama majonezu.

Surówka z ogórków kiszonych i jabłka jest surówką obiadową, która świetnie łączy się z każdym daniem. Podkreśla smak czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz potraw wegetariańskich. W surówce nie ma ani majonezu, ani śmietany, ani jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki łączy odrobina oleju rzepakowego, który dodatkowo wzmacnia smak.

Do przygotowania surówki z ogórków kiszonych i jabłka wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki będą już kwaśne, soczyste i chrupiące. Jeśli nie masz w tym roku zapasów na zimę, zawsze wybieraj ogórki z beczki lub takie, które mają jak najmniejszy skład i nie posiadają octu.

Tarte jabłka szybko ciemniejszą. Jeśli chcesz temu zapobiec, skrop je odrobiną soku z cytryny. Niewielka ilość soku nie zmieni smaku całej potrawy, a dzięki niemu surówka z ogórków kiszonych i jabłka będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie.

Surówka z ogórków kiszonych i jabłka. Szybka surówka bez majonezu

Składniki:

  • 2 duże ogórki kiszone

  • 2 jabłka

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

  • pół łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

Szybka i lekka surówka do obiadu krok po kroku

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i skrop delikatnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Zetrzyj na tarce ogórki kiszone, posiekaj natkę pietruszki.

Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj olej, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Do obiadu przygotuj również szybką surówkę z czerwonej kapusty oraz tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty . Dodatki urozmaicą każdy posiłek.

tarte jabłka
canva/Yingko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy