Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza surówka do kotletów z czerwonej kapusty. Niedoceniony hit i skarbnica witamin

Najlepsza surówka do kotletów z czerwonej kapusty. Niedoceniony hit i skarbnica witamin

Klasyczna surówka z czerwonej kapusty
canva/vasiliybudarinphotos

Surówka z czerwonej kapusty będzie pasowała do niejednego obiadu. Doskonała kompozycja z marchewką, jabłkiem i porem spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Dzięki dodatkowi octu warzywo ma świetną konsystencję, a kremowy sos z jogurtu i majonezu dopełnia smaku.

Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Sięgnijcie po czerwoną kapustę. Wystarczy dodać do niej kilka produktów, by uzyskać znakomity w smaku i niezwykle zdrowy rarytas. Zrobienie smakołyku nie zajmie wiele czasu, a rodzina zje ze smakiem. Skusicie się?

Przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty

  • 400 g pora

  • 1 niezbyt duża marchewka

  • 2 średnie słodkie jabłka

  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego lub sojowego

  • 20 g majonezu np. wegańskiego

  • pół łyżeczki białego pieprzu

  • 2 łyżki soli

  • pół pęczka natki pietruszki

Jak przygotować pyszną surówkę z czerwonej kapusty? Kilka dodatków podkręci smak warzywa

Czerwoną kapustę oczyszczamy, szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Warzywo posypujemy solą i wlewamy ocet. Mieszamy, po czym odstawiamy na kwadrans — lekko zmięknie.

Pora płuczemy i kroimy go w półplasterki. Przelewamy go wrzątkiem i dokładnie odsączamy. Jabłka i marchew myjemy, obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Nadmiar soku usuwamy. Natkę pietruszki myjemy, oddzielamy listki od gałązek i siekamy.

Do miski z kapustą wrzucamy pora, marchewkę z jabłkiem i natkę pietruszki. Jogurt mieszamy z majonezem i białym pieprzem, a następnie dodajemy go do surówki. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite surówki. Polecamy wyrazistą marchewkę z chrzanem oraz słodki rarytas z selera z dodatkiem rodzynek.

Surówka z czerwonej kapusty jest znakomita
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: