Smakosze.pl Przepisy Surówka z pora, marchewki i jabłka - idealna do każdego obiadu
canva/CarlosEduardoRamirez

Surówka z pora, marchewki i jabłka - idealna do każdego obiadu

30 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, ze składników, które na pewno masz w domu. Surówka doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Sprawdź, jak przygotować prostą i sycącą surówkę z pora, marchewki i jabłka.

Surówka z pora, marchewki, jabłka idealnie komponuje się z majonezowo-śmietanowym sosem. Surówka ma charakterystyczny smak, który przypadnie do gustu każdemu. Słodka marchewka, wyrazisty, lekko ostry por, kwaśne jabłko polane aksamitnym, dobrze doprawionym sosem, to połączenie, którego musisz spróbować.

Surówka z pora, marchewki i jabłka jest bogata przede wszystkim w witaminę C, kwas foliowy i beta-karoten. Związki te wzmacniają naszą odporność, odpowiadają za prawidłowy rozwój i opóźniają procesy starzenia. Warzywa i jabłko w surówce są mało kaloryczne, jeśli chcesz obniżyć również kaloryczność sosu, zastąp śmietanę jogurtem naturalnym i dodaj mniej majonezu.

Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak przygotować wyrazistą surówkę z pora .

Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka

Składniki na 4 porcje:

  • mały por

  • średnia marchewka

  • kwaśne jabłko

  • 1,5 łyżki majonezu

  • łyżka śmietany do zup i sosów 18%

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Jak przygotować surówkę z pora, marchewki i jabłka?

Warzywa umyj, obierz. Z pora odetnij górą i dolną część, środek natomiast przekrój wzdłuż i posiekaj na drobne kawałki. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posiekaj natkę pietruszki lub szczypiorek.

Wszystkie warzywa przełóż do miseczki i przygotuj sos majonezowo-śmietanowy: śmietanę wymieszaj z majonezem, dopraw solą, pieprzem do smaku i dodaj do miseczki z pokrojonymi warzywami.

Gotową surówkę wstaw na 15-20 minut do lodówki, aby warzywa się schłodziły, a sos dobrze z nimi połączył. Przed podaniem oprósz delikatnie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy