Smakosze.pl
Por

Pixabay/ Manfredrichter

Bajecznie pyszna surówka z porów

4 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z pora jest wyjątkowo uniwersalnym dodatkiem do obiadu, który pasuje do praktycznie każdego dania. Jej delikatnie ostry smak podkreśla aromat pieczeni czy kotletów. Jej wykonanie jest zaskakująco proste, więc każdy może się za nią zabrać.

Surówka z pora to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa, które najczęściej po prostu dodajemy do zupy. Wiele osób nie zna bowiem dobrych receptur, które pozwoliłby na jego użycie.

Surówka nie musi być mdła i nudna. To danie, jak żadne inne daje nam ogromne pole do popisu. Możemy mieszać ze sobą pozornie bardzo odległe od siebie smakowo składniki, a i tak wyjdzie wyśmienita.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z pora

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2 pory

  • 1 marchew

  • 1 jabłko

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

Zacznij od zerwania z pora wierzchnich brzydkich liści, a następnie umycia go dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij górną część liści, a także korzenie u dołu. Przekrój warzywo w pół.

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

CZYTAJ DALEJ

Posiekaj pory w cienkie półtalarki i przerzuć je do dużej miski. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazdo nasienne ze środka.

Jabłko również zetrzyj na tych samych oczkach co marchewkę. Dodaj je do pora. Wraz z nimi wrzuć siekaną pietruszkę, majonez, śmietanę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i podawaj. Smacznego.

Por

Źródło: Canva.com / Naked King

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >