Smakosze.pl Przepisy Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu
canva/ildipapp

Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu

12 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu, podana z żurawiną suszoną i orzechami włoskimi w sosie jogurtowo- musztardowym, to świetny pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu.

Surówka z selera naciowego i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów to wyśmienity dodatek do obiadu. Surówka ma złożony smak- jest słodka i wytrawna jednocześnie. Kwaśne jabłka świetnie łączą się z lekko pikantnym selerem, orzechami i słodką żurawiną, a całość otulona jest aromatycznym sosem.

Jabłka i seler naciowy oprósz cukrem i skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak, a jabłka nie ściemnieją w surówce. Do sosu wykorzystaj musztardę francuską- ma delikatny smak i całe ziarna gorczycy.

Surówka z selera i jabłka dobrze łączy się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i rybami. Podaj ją np. z pieczonym kurczakiem z ziemniakami , a będziesz zachwycony smakiem całej potrawy.

Jeśli masz ochotę na niecodzienną surówkę obiadową- tu poznasz przepis na surówkę z selera korzeniowego z ananasem, jest przepyszna.

Przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu

Składniki na 4-5 porcji:

  • 7 łodyg selera naciowego

  • 2 duże jabłka

  • pół szklanki suszonej żurawiny

  • spora garść obranych orzechów włoskich

  • szczypta cukru

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • łyżka majonezu

  • łyżeczka musztardy francuskiej

  • pieprz, sól

Jak zrobić surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu?

Jabłka pokrój w kostkę razem ze skórką, pokrój łodygi selera naciowego, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz delikatnie cukrem i odstaw. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą, wlej do miski.

Pokrojone jabłko i seler naciowy na desce

Źródło zdjęcia: canva/nadiasphoto Dodaj również suszoną żurawinę i orzechy włoskie, całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby surówka dobrze schłodziła się przed podaniem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy