Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu
Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu, podana z żurawiną suszoną i orzechami włoskimi w sosie jogurtowo- musztardowym, to świetny pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu.
Surówka z selera naciowego i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów to wyśmienity dodatek do obiadu. Surówka ma złożony smak- jest słodka i wytrawna jednocześnie. Kwaśne jabłka świetnie łączą się z lekko pikantnym selerem, orzechami i słodką żurawiną, a całość otulona jest aromatycznym sosem.
Jabłka i seler naciowy oprósz cukrem i skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak, a jabłka nie ściemnieją w surówce. Do sosu wykorzystaj musztardę francuską- ma delikatny smak i całe ziarna gorczycy.
Surówka z selera i jabłka dobrze łączy się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i rybami. Podaj ją np. z pieczonym kurczakiem z ziemniakami , a będziesz zachwycony smakiem całej potrawy.
Jeśli masz ochotę na niecodzienną surówkę obiadową- tu poznasz przepis na surówkę z selera korzeniowego z ananasem, jest przepyszna.
Przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu
Składniki na 4-5 porcji:
-
7 łodyg selera naciowego
-
2 duże jabłka
-
pół szklanki suszonej żurawiny
-
spora garść obranych orzechów włoskich
-
szczypta cukru
-
pół łyżeczki soku z cytryny
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
łyżka majonezu
-
łyżeczka musztardy francuskiej
-
pieprz, sól
Jak zrobić surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu?
Jabłka pokrój w kostkę razem ze skórką, pokrój łodygi selera naciowego, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, oprósz delikatnie cukrem i odstaw. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą, wlej do miski.
Źródło zdjęcia: canva/nadiasphoto Dodaj również suszoną żurawinę i orzechy włoskie, całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut, żeby surówka dobrze schłodziła się przed podaniem.