To najlepsza babka wielkanocna, jaką jadłem. Nie ma w niej jajek i mleka

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a co za tym idzie, powoli można planować to, jakie pyszności zdecydujemy się przygotować na rodzinny obiad lub świąteczne śniadanie. Przepisów jest mnóstwo, na te tradycyjne i nowatorskie posiłki. Co powiecie na babkę wielkanocną bez jajek, mleka i masła?
Potrawy Świąt Wielkanocnych
Wielkanoc to magiczny czas. Jest to idealna okazja do spotkania się z rodziną i spędzenia Świąt w dobre atmosferze i czarującym klimacie. Do tego przyczyni się z pewnością wystrój, który odgrywa kluczową rolę. Warto więc przygotować różnego rodzaju kolorowe pisanki, które udekorują wielkanocny stół. Oczywiście najważniejsze będą dania, które się na nim również znajdą. Co warto przygotować?

Tradycją są takie potrawy jak żurek, jajka faszerowane, pasztet, bigos, wędliny czy też ćwikła. Do tego dochodzą także ciasta, które reprezentują szarlotka, sernik, mazurek, czy babka wielkanocna. Ten ostatni wypiek można przygotować bez dodatku jajek i mleka. Wiedzieliście o tym? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie zawiedziecie się.

Babka wielkanocna na Święta
Babka wielkanocna to podstawowy wypiek, który po prostu musi znaleźć się na świątecznym stole. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka białego octu
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować nowatorską babkę wielkanocną?
Pomysł na babkę wielkanocną bez jajek i mleka jest z pewnością bardzo kreatywny.
W pierwszej kolejności formę o wymiarach 20cmx20cm smarujemy masłem, do której mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kolejny krok jest bardzo ważny.
W pomieszanych suchych składnikach robimy 3 charakterystyczne wgłębienia. Dwa mniejsze i jedno większe. Do tych o mniejszej wielkości wlewamy ocet i ekstrakt z wanilii. Do tego o większej objętości natomiast dodajemy olej. Całość polewamy wodą i mieszamy za pomocą widelca do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Tak przygotowaną babkę wielkanocną dekorujemy cukrem pudrem i delektujemy się jej smakiem.
Sprawdź przepis na pyszną kolację na ciepło. Zobacz, jak zrobić majonez z jajek na twardo.






































