Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymocz w nim schab. Kotlety będą same rozpadać się pod widelcem
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 06.04.2025 09:21

Wymocz w nim schab. Kotlety będą same rozpadać się pod widelcem

kotlety schabowe
Fot. Shutterstock

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich dań, które bardzo często gości w wielu domach podczas niedzielnego obiadu. Świeże mięso, chrupiąca panierka i wspaniałe dodatki tworzą doskonały posiłek na rodzinne spotkanie. Mleko zrobi dużą różnicę. 

Schabowe polskim przysmakiem

Tradycyjny niedzielny obiad w wielu polskich domach często wygląda bardzo podobne. Dwudaniowy często składa się przede wszystkim z rosołu, który podawany jest na początku. Następnie przechodzimy do drugiej potrawy, którą są aromatyczne kotlety schabowe, podane z ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, często jest to mizeria. Dodatkowo na talerzach czasami gości również zasmażana kapusta. 

Pyszne i chrupiące kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri

Aby kotlety schabowe były smaczne, musimy je odpowiednio przygotować. Świeże mięso to podstawa, ale co jeszcze? Okazuje się, że jeśli starannie namoczymy je w mleku, to niesamowicie będą rozpływać się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten trik i sprawdźcie przepis na soczyste schabowe. 

Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medal

Kotlety schabowe moczone w mleku

Kotlety schabowe moczone w mleku to zupełnie inny smak. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • sól 
  • pieprz
  • cebula
  • mleko do namoczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne kotlety schabowe?

Kotlety schabowe to tradycja polskiej kuchni, a moczone wcześniej mleku sprawiają, że smakują jeszcze lepiej. 

W pierwszej kolejności starannie usuwamy z mięsa białą błonkę, kroimy je na kilka grubszych plastrów i rozbijamy je tłuczkiem

Mięso na kotlety schabowe
Fot. Shutterstock/Justyna Troc

Mięso, które rozbiliśmy, przekładamy do miski z mlekiem, dodajemy sól, pieprz i cebulę pokrojoną w plastry. Taką mieszankę pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny. Możemy ja również odstawić na całą noc. 

Po upływie określonego czasu wyjmujemy kotlety z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem.

W kolejnym kroku obtaczamy mięso w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na piękny, złoty kolor

Tak przygotowane kotlety schabowe świetnie odnajdą się w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. 

Sprawdź przepis na pyszne makaroniki z kremem na Wielkanoc. Zobacz, jakiego składnika w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz

Kotlety schabowe z ziemniaczkami i surówką
Fot. Shutterstock/Kollawat Somsri