Wymocz w nim schab. Kotlety będą same rozpadać się pod widelcem

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich dań, które bardzo często gości w wielu domach podczas niedzielnego obiadu. Świeże mięso, chrupiąca panierka i wspaniałe dodatki tworzą doskonały posiłek na rodzinne spotkanie. Mleko zrobi dużą różnicę.
Schabowe polskim przysmakiem
Tradycyjny niedzielny obiad w wielu polskich domach często wygląda bardzo podobne. Dwudaniowy często składa się przede wszystkim z rosołu, który podawany jest na początku. Następnie przechodzimy do drugiej potrawy, którą są aromatyczne kotlety schabowe, podane z ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, często jest to mizeria. Dodatkowo na talerzach czasami gości również zasmażana kapusta.

Aby kotlety schabowe były smaczne, musimy je odpowiednio przygotować. Świeże mięso to podstawa, ale co jeszcze? Okazuje się, że jeśli starannie namoczymy je w mleku, to niesamowicie będą rozpływać się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten trik i sprawdźcie przepis na soczyste schabowe.
Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medalKotlety schabowe moczone w mleku
Kotlety schabowe moczone w mleku to zupełnie inny smak. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 600 g schabu bez kości
- sól
- pieprz
- cebula
- mleko do namoczenia
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne kotlety schabowe?
Kotlety schabowe to tradycja polskiej kuchni, a moczone wcześniej mleku sprawiają, że smakują jeszcze lepiej.
W pierwszej kolejności starannie usuwamy z mięsa białą błonkę, kroimy je na kilka grubszych plastrów i rozbijamy je tłuczkiem.

Mięso, które rozbiliśmy, przekładamy do miski z mlekiem, dodajemy sól, pieprz i cebulę pokrojoną w plastry. Taką mieszankę pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny. Możemy ja również odstawić na całą noc.
Po upływie określonego czasu wyjmujemy kotlety z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przyprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem.
W kolejnym kroku obtaczamy mięso w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na piękny, złoty kolor.
Tak przygotowane kotlety schabowe świetnie odnajdą się w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Sprawdź przepis na pyszne makaroniki z kremem na Wielkanoc. Zobacz, jakiego składnika w rosole nie akceptuje Robert Makłowicz.






































