Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem
Jeśli przejadła wam się już surówka z kapusty czy marchewki do dzisiejszego obiadu możecie podać coś oryginalnego. Proponujemy surówkę z selera korzeniowego z dodatkiem ananasa. Jest słodkawa, aromatyczna i bardzo smaczna.
Seler korzeniowy to warzywo mało popularne w naszej kuchni. Choć jest pełen smaku i fantastycznego zapachu zwykle kończy w zupie. A szkoda, bo jest zdrowy i doskonale smakuje na surowo.
Łagodny w smaku seler szczególnie lubi towarzystwo owoców, np. jabłka, gruszki, pomarańczy. My proponujemy połączyć go z ananasem — świeżym lub z puszki. Doda tej surówce pożądanej soczystości.
Do surówki z selera możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe albo pestki słonecznika. Zyskają na smaku, jeśli wcześniej chwilę podprażysz je na suchej patelni. Surówki nie zaszkodzi też posypać posiekaną natką pietruszki — doda je smaku, witamin i kolorytu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na cudowną, obiadową surówkę z selera korzeniowego z ananasem
Składniki:
nieduży seler korzeniowy
pół cytryny
pół świeżego ananasa (można też użyć ananasa z puszki)
2-3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
szczypta chilli
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z selera korzeniowego
Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny. Ananas obierz, usuń stwardniałe kawałki. Miąższ pokrój w niedużą kostkę.
Orzechy podpraż na suchej patelni. Wystudź, lekko posiekaj. Wymieszaj rozdrobnione składniki. Oprósz je chilli, pieprzem i odrobiną soli.
Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, jeśli sos jest dość gęsty możesz go nieco rozcieńczyć 1-2 łyżkami letniej wody lub zalewy z ananasa z puszki. Sosem polej warzywa, wymieszaj.
Żródło zdjęcia: canva/FotoDuets
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dorotasmakuje