Smakosze.pl
surówka z selera korzeniowego

canva/Jupiterimages

Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli przejadła wam się już surówka z kapusty czy marchewki do dzisiejszego obiadu możecie podać coś oryginalnego. Proponujemy surówkę z selera korzeniowego z dodatkiem ananasa. Jest słodkawa, aromatyczna i bardzo smaczna.

Seler korzeniowy to warzywo mało popularne w naszej kuchni. Choć jest pełen smaku i fantastycznego zapachu zwykle kończy w zupie. A szkoda, bo jest zdrowy i doskonale smakuje na surowo.

Łagodny w smaku seler szczególnie lubi towarzystwo owoców, np. jabłka, gruszki, pomarańczy. My proponujemy połączyć go z ananasem świeżym lub z puszki. Doda tej surówce pożądanej soczystości.

Do surówki z selera możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe albo pestki słonecznika. Zyskają na smaku, jeśli wcześniej chwilę podprażysz je na suchej patelni. Surówki nie zaszkodzi też posypać posiekaną natką pietruszki — doda je smaku, witamin i kolorytu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudowną, obiadową surówkę z selera korzeniowego z ananasem

Składniki:

  • nieduży seler korzeniowy

  • pół cytryny

  • pół świeżego ananasa (można też użyć ananasa z puszki)

  • 2-3 łyżki orzechów włoskich

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • szczypta chilli

  • sól, pieprz

Pierogi

Cudowny przepis na pyszne pierogi kresowe

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z selera korzeniowego

Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny. Ananas obierz, usuń stwardniałe kawałki. Miąższ pokrój w niedużą kostkę.

Orzechy podpraż na suchej patelni. Wystudź, lekko posiekaj. Wymieszaj rozdrobnione składniki. Oprósz je chilli, pieprzem i odrobiną soli.

Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, jeśli sos jest dość gęsty możesz go nieco rozcieńczyć 1-2 łyżkami letniej wody lub zalewy z ananasa z puszki. Sosem polej warzywa, wymieszaj.

tarcie selera

tarcie selera

Żródło zdjęcia: canva/FotoDuets

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >