Smakosze.pl
Szparagi w cieście francuskim

Canva.com

Szparagi w cieście francuskim

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Szparagi są warzywami sezonowymi, którymi trzeba się nacieszyć, gdy są dostępne. Przepisów z ich użyciem jest sporo, jednak jednym z najprostszych, a zarazem najlepszych jest upieczenie ich w cieście francuskim z niewielką ilością dodatk&oac

Szparagi są warzywami sezonowymi, którymi trzeba się nacieszyć, gdy są dostępne. Przepisów z ich użyciem jest sporo, jednak jednym z najprostszych, a zarazem najlepszych jest upieczenie ich w cieście francuskim z niewielką ilością dodatków. Najlepiej sprawdzają się tutaj szparagi zielone, które są delikatniejsze w smaku i bardziej kruche niż białe. Jak je przygotować?

Najprostszym sposobem jest zgięcie pojedynczego warzywa, a ono złamie się w odpowiednim miejscu. Czasem jednak (zwłaszcza w przypadku młodych szparagów) może on złamać się za daleko. Dobrym wyjściem będzie po prostu odcięcie zdrewniałej końcówki, a więc momentu, w którym kolor zielony staje się jaśniejszy. Końcówek nie należy wyrzucać. Co prawda nie przydadzą się w tym daniu, ale spokojnie można wykorzystać je do przygotowania domowego, warzywnego bulionu lub kremu szparagowego.

Młode i sztywne warzywa w zielonej odmianie nie wymagają obierania. Wystarczy tylko dobrze je umyć i śmiało użyć w całości. Szparagi, które spędziły już kilka dni na sklepowej półce lub w lodówce mogą być bardziej wiotkie i pomarszczone. Są one również dobre do spożycia, ale wtedy warto je obrać.

Szparagi w cieście francuskim można przyrządzić z użyciem kupnego ciasta. Jest ono bardzo łatwo dostępne, smaczne i kruche po upieczeniu oraz nie wymaga dodatkowego wysiłku. Warto zwrócić uwagę na jego skład – najlepiej, aby miało 100% masła. Jeśli masz jednak ochotę przygotować je samodzielnie to poniżej przedstawiamy składniki i przepis niezbędne do jego wykonania.

Składniki na szparagi w cieście francuskim:

- ok 20 sztuk świeżych, zielonych szparagów (1 pęczek)

- 280 g ciasta francuskiego (1 arkusz)

- 6 plastrów szynki, najlepiej parmeńskiej

- 6 plastrów dowolnego sera, np. camembert lub ementaler

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka oliwy

- przyprawy i zioła – sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek

Dodatkowo:

- 1 całe jajko do posmarowania ciasta przed upieczeniem

- płatki migdałów

Sposób przygotowania szparagów w cieście francuskim:

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, grzanie góra-dół.

Szparagi umyć, osuszyć i razie konieczności pozbawić łykowatych końcówek oraz obrać. Mniejsze z nich pozostawić w całości, natomiast grube przekroić wzdłuż na dwie części. Umieścić w naczyniu, polać oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki (nie wyjmować go wcześniej, ponieważ może popękać lub zacząć się kleić, a to utrudni pracę), rozwinąć i przekroić na 6 równych kwadratów. Na każdym z nich ułożyć plasterek sera i szynki, a następnie po 4-5 sztuk szparagów. Całość polać oliwą i sokiem z cytryny, w których marynowały się szparagi oraz posypać odrobiną tymianku (świeżego lub suszonego).

Tak przygotowane kwadraciki zawinąć wokół szparagów tworząc rulon. Roztrzepać jajko i posmarować górną część ciasta, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na górę posypać płatki migdałów, które w trakcie pieczenia się zarumienią i będą przyjemnie chrupiące.

Gotowe rulony piec przez około 35 minut, aż ciasto urośnie, stanie się kruche i rumiane. Kiedy będą gotowe wyjąć z piekarnika.

Szparagi w cieście francuskim smakują najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Po wystygnięciu ciasto zacznie robić się miękkie, ale danie nadal będzie smakować znakomicie.

Domowe ciasto francuskie

Składniki na 250 g ciasta:

- 125 g miękkiego masła

- 100 g mąki pszennej

- ¼ łyżeczki soli

- 50 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić 25 g masła, sól i wodę połączyć w miseczce.

Mąkę przesypać do miski, a następnie wlać masło i wodę z solą. Dokładnie wymieszać składniki, po czym wyłożyć masę na oprószoną mąką stolnicę.

Wyrobić ciasto, a gdy będzie miało gładką konsystencję lekko spłaszczyć, owinąć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Pozostałą część masła utrzeć na gładką masę, a następnie wyłożyć na pergamin i przykryć z góry drugim kawałkiem papieru. W ten sposób rozwałkować masło na prostokąt o grubości około 3 cm i umieścić w lodówce na około 1,5 h.

Kiedy ciasto odpocznie należy wyjąć je z lodówki i rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Formować kwadrat o grubości 2 cm.

Następnie wyjąć schłodzone masło i umieścić je na środku ciasta, pozbywając się pergaminu.

Rogi ciasta zawinąć na masło i skleić, aby uformować coś na kształt koperty.

Rozwałkować kopertę na długi prostokąt, a następnie złożyć je na 3 części i owinąć folią. Ponownie włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie znowu wyjąć ciasto i ponownie rozwałkować na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki. Gotowy płat złożyć jak ostatnio i włożyć do lodówki na 2 godziny. Czynność tę należy powtórzyć jeszcze 6 razy.

Przed pieczeniem rozwałkować je na grubość około 4 mm.

undefined

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >