Szparagi w cieście francuskim
Szparagi są warzywami sezonowymi, którymi trzeba się nacieszyć, gdy są dostępne. Przepisów z ich użyciem jest sporo, jednak jednym z najprostszych, a zarazem najlepszych jest upieczenie ich w cieście francuskim z niewielką ilością dodatków. Najlepiej sprawdzają się tutaj szparagi zielone, które są delikatniejsze w smaku i bardziej kruche niż białe. Jak je przygotować?
Najprostszym sposobem jest zgięcie pojedynczego warzywa, a ono złamie się w odpowiednim miejscu. Czasem jednak (zwłaszcza w przypadku młodych szparagów) może on złamać się za daleko. Dobrym wyjściem będzie po prostu odcięcie zdrewniałej końcówki, a więc momentu, w którym kolor zielony staje się jaśniejszy. Końcówek nie należy wyrzucać. Co prawda nie przydadzą się w tym daniu, ale spokojnie można wykorzystać je do przygotowania domowego, warzywnego bulionu lub kremu szparagowego.
Młode i sztywne warzywa w zielonej odmianie nie wymagają obierania. Wystarczy tylko dobrze je umyć i śmiało użyć w całości. Szparagi, które spędziły już kilka dni na sklepowej półce lub w lodówce mogą być bardziej wiotkie i pomarszczone. Są one również dobre do spożycia, ale wtedy warto je obrać.
Szparagi w cieście francuskim można przyrządzić z użyciem kupnego ciasta. Jest ono bardzo łatwo dostępne, smaczne i kruche po upieczeniu oraz nie wymaga dodatkowego wysiłku. Warto zwrócić uwagę na jego skład – najlepiej, aby miało 100% masła. Jeśli masz jednak ochotę przygotować je samodzielnie to poniżej przedstawiamy składniki i przepis niezbędne do jego wykonania.
Składniki na szparagi w cieście francuskim:
- ok 20 sztuk świeżych, zielonych szparagów (1 pęczek)
- 280 g ciasta francuskiego (1 arkusz)
- 6 plastrów szynki, najlepiej parmeńskiej
- 6 plastrów dowolnego sera, np. camembert lub ementaler
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy i zioła – sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek
Dodatkowo:
- 1 całe jajko do posmarowania ciasta przed upieczeniem
- płatki migdałów
Sposób przygotowania szparagów w cieście francuskim:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, grzanie góra-dół.
Szparagi umyć, osuszyć i razie konieczności pozbawić łykowatych końcówek oraz obrać. Mniejsze z nich pozostawić w całości, natomiast grube przekroić wzdłuż na dwie części. Umieścić w naczyniu, polać oliwą, sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki (nie wyjmować go wcześniej, ponieważ może popękać lub zacząć się kleić, a to utrudni pracę), rozwinąć i przekroić na 6 równych kwadratów. Na każdym z nich ułożyć plasterek sera i szynki, a następnie po 4-5 sztuk szparagów. Całość polać oliwą i sokiem z cytryny, w których marynowały się szparagi oraz posypać odrobiną tymianku (świeżego lub suszonego).
Tak przygotowane kwadraciki zawinąć wokół szparagów tworząc rulon. Roztrzepać jajko i posmarować górną część ciasta, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na górę posypać płatki migdałów, które w trakcie pieczenia się zarumienią i będą przyjemnie chrupiące.
Gotowe rulony piec przez około 35 minut, aż ciasto urośnie, stanie się kruche i rumiane. Kiedy będą gotowe wyjąć z piekarnika.
Szparagi w cieście francuskim smakują najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Po wystygnięciu ciasto zacznie robić się miękkie, ale danie nadal będzie smakować znakomicie.