Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna
Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.
Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
Przepis na aksamitna wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym
Składniki:
-
500 g wątróbki drobiowej
-
2 duże cebule
-
3 łyżki musztardy
-
4 łyżki śmietany 18%
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka tymianku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej rzepakowy
-
łyżka masła
Jak usmażyć soczystą wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym?
Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra . W garnku rozgrzej nieco oleju z łyżką masła . Kiedy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę , oprósz ją szczyptą soli i podsmażaj do zeszklenia . Następnie cebulę przykryj i duś na małym ogniu .
W międzyczasie przygotuj wątróbkę drobiową . Umyj ją, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki . Przygotowaną wątróbkę smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z obu stron . Obsmażone kawałki przekładaj do garnka z cebulą .
W czasie, kiedy wątróbka dusi się z cebula, przygotuj sos . Do śmietany dodaj musztardę i przetarte zioła . Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ilość musztardy możesz modyfikować w zależności od oczekiwanego stopnia pikantności potrawy.
Gotowy sos dodaj do garnka z wątróbką i cebulą . Wymieszaj całość i duś jeszcze przez 4-5 minut . Duszona wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i gotowanymi ziemniakami. Nietypowy owoc dodany do wątróbki efektownie podkreśli jej smak . Wątróbkę z powodzeniem możesz przygotować też w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada
-
Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama