Smakosze.pl Przepisy Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna
Canva / xalanx / minadezhda

Szybka wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym. Soczysta i aromatyczna

12 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dziś zaprezentujemy Wam, jak z kilku prostych i tanich składników przyrządzić bardzo smaczne i niebanalne danie. Wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym to oryginalna propozycja obiadowa. Wystarczy poddusić mięso z cebulą, a następnie wzbogacić je kremowym sosem z lekko pikantną nutą. To połączenie wręcz zwala z nóg.

Duszona wątróbka z sosem to szybki i prosty przepis. Możesz przygotować ją w awaryjnej sytuacji lub gdy masz ochotę zjeść coś innego niż zazwyczaj. Przyrządź ją raz, a to danie na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

Przepis na aksamitna wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 duże cebule

  • 3 łyżki musztardy

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej rzepakowy

  • łyżka masła

Jak usmażyć soczystą wątróbkę w sosie musztardowo-śmietanowym?

Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra . W garnku rozgrzej nieco oleju z łyżką masła . Kiedy tłuszcz będzie gorący wrzuć cebulę , oprósz ją szczyptą soli i podsmażaj do zeszklenia . Następnie cebulę przykryj i duś na małym ogniu .

W międzyczasie przygotuj wątróbkę drobiową . Umyj ją, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki . Przygotowaną wątróbkę smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika z obu stron . Obsmażone kawałki przekładaj do garnka z cebulą .

W czasie, kiedy wątróbka dusi się z cebula, przygotuj sos . Do śmietany dodaj musztardę i przetarte zioła . Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ilość musztardy możesz modyfikować w zależności od oczekiwanego stopnia pikantności potrawy.

Gotowy sos dodaj do garnka z wątróbką i cebulą . Wymieszaj całość i duś jeszcze przez 4-5 minut . Duszona wątróbka w sosie musztardowo-śmietanowym świetnie komponuje się z ogórkiem kiszonym i gotowanymi ziemniakami. Nietypowy owoc dodany do wątróbki efektownie podkreśli jej smak . Wątróbkę z powodzeniem możesz przygotować też w piekarniku .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy