Wątróbkę jadasz zawsze z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej
Wątróbka z gruszką jest aromatyczna, delikatna i pełna smaku. Jesienny owoc świetnie podkreśla smak podrobów i sprawdza się w tej roli jeszcze lepiej niż jabłka. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni.
Miękka i soczysta wątróbka skusi niejednego smakosza. Proponujemy przygotowanie jej z gruszką. Słodki jesienny owoc świetnie pasuje, a danie przygotujecie niemalże ekspresowo. Rodzina zje ze smakiem.
Przepis na pyszną wątróbkę z gruszką
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 niezbyt duże żółte cebule
2 średnie gruszki, średnio twarde
natka pietruszki lub tymianek wedle uznania
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić wątróbkę z gruszką? Prosty patent na smaczny obiad
Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest bardzo duża. Cebule pozbawiamy łupiny i rozdrabniamy ją w piórka. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po czym dodajemy wątróbkę.
Smażymy razem do czasu, aż z wątróbki przestanie wypływać sok. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je w ósemki, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy na patelnię.
Całość smażymy jeszcze około 3 minut, by owoce lekko zmiękły. Doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Wątróbkę z gruszką podajemy posypaną ziołami z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego.
Inne przepisy na podroby znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy delikatne ozorki w sosie chrzanowym. Być może też skusi was pomidorowa ugotowana na serduszkach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki