Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wątróbkę jadasz zawsze z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej

Wątróbkę jadasz zawsze z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej

Wątróbka z gruszką
canva/Wiktory

Wątróbka z gruszką jest aromatyczna, delikatna i pełna smaku. Jesienny owoc świetnie podkreśla smak podrobów i sprawdza się w tej roli jeszcze lepiej niż jabłka. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni.

Miękka i soczysta wątróbka skusi niejednego smakosza. Proponujemy przygotowanie jej z gruszką. Słodki jesienny owoc świetnie pasuje, a danie przygotujecie niemalże ekspresowo. Rodzina zje ze smakiem.

Przepis na pyszną wątróbkę z gruszką

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 niezbyt duże żółte cebule

  • 2 średnie gruszki, średnio twarde

  • natka pietruszki lub tymianek wedle uznania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić wątróbkę z gruszką? Prosty patent na smaczny obiad

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest bardzo duża. Cebule pozbawiamy łupiny i rozdrabniamy ją w piórka. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po czym dodajemy wątróbkę.

Smażymy razem do czasu, aż z wątróbki przestanie wypływać sok. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Kroimy je w ósemki, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy na patelnię.

Całość smażymy jeszcze około 3 minut, by owoce lekko zmiękły. Doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Wątróbkę z gruszką podajemy posypaną ziołami z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego.

Inne przepisy na podroby znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy delikatne ozorki w sosie chrzanowym. Być może też skusi was pomidorowa ugotowana na serduszkach.

Wątróbka z gruszką jest wyśmienita
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: