Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.10.2022 17:57

Namaczasz schabowe w mleku? Zapomnij, jest lepszy sposób. W roli głównej uwielbiany napój

kotlety schabowe w coli
Canva / Patryk_Kosmider

Moczenie schabu w mleku to dziś żadna tajemnica. Ale czy słyszeliście kiedyś o kotletach schabowych w coli? Dzięki marynacie z popularnego gazowanego napoju mięso kruszeje, przez co gotowe kotlety są delikatne i soczyste. Będziecie zaskoczeni fenomenalnym smakiem kotletów schabowych w coli.

Kotlety schabowe w coli potrzebują spędzić nieco czasu w słodkiej marynacie. W zupełności wystarczą 2-3 godziny, podczas których możesz przygotować sałatkę czy ziemniaki do obiadu. Zamarynowane kotlety wystarczy potem usmażyć i pyszny posiłek gotowy.

Przepis na innowacyjne kotlety schabowe w coli

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki coli

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 1 szklanka coli

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak przyrządzić smakowite kotlety schabowe w coli?

Mięso na kotlety schabowe w coli opłucz i osusz. Następnie każdy plaster rozbij dość cienko za pomocą tłuczka do mięsa. Rozbite kotlety przekładaj do szklanego naczynia.

W osobnej misce połącz składniki marynaty do kotletów schabowych w coli. Słodki napój wymieszaj z musztardą i przyprawami. Wymieszaną marynatę przelej do naczynia z kotletami i dopilnuj, aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty płynem. Kotlety schabowe w coli odstaw pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny.

Przygotuj panierkę do kotletów schabowych w coli. W tym celu jedno całe jajko rozkłóć z połową szklanki coli. Kotlety panieruj dwukrotnie w jajku z colą a następnie w bułce tartej.

Kotlety schabowe w coli smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Gotowe kawałki mięsa odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy. Kotlety schabowe w coli najlepiej smakują świeżo po usmażeniu. Miłośników kotletów mielonych zachwyci ten przepis z greckim akcentem. Piątkowy obiad uświetnią wyśmienite kotlety z ryby.

Canva / photoAC z Pixabay
Canva / photoAC z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: