Soczysta wątróbka z piekarnika. Prosty sposób na lekki obiad
Wątróbka pieczona z cebulą i majerankiem zachwyci smakiem każdego miłośnika podrobów. Mięso jest soczyste i delikatne, idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wątróbka z piekarnika będzie gotowa po 30 minutach.
Wątróbkę drobiową przed pieczeniem myję, czyszczę i zalewam zimnym mlekiem, następnie odstawiam na dwie godziny. Mleko doskonale neutralizuje nadmierną goryczkę i sprawia, że mięso jest jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne. Po namaczaniu mięsa, dokładnie je suszę, to również bardzo ważny etap przygotowywania podrobów.
Wątróbkę z piekarnika przygotowuję z pokrojoną w słupki cebulą i suszonym majerankiem, te dwa składniki dodają doskonałego aromatu. Pieczona wątróbka jest bardzo soczysta i smaczna, jest również o wiele łatwiejsza w przygotowaniu. Koniec z olejem, smażeniem i pryskającym tłuszczem.
Nigdy nie doprawiam wątróbki solą i pieprzem przed obróbką termiczną, ponieważ wtedy wątróbka będzie twarda niczym podeszwa buta, będzie gumowata i niesmaczna. Przyprawy dodaję po usmażeniu, zaraz przed podaniem, to sekret doskonałego smaku.
Soczysta wątróbka z piekarnika, idealna na szybki i pyszny obiad
Składniki:
500 g wątróbek drobiowych
mleko do namoczenia
2 większe cebule
majeranek suszony
pół łyżeczki soli
pieprz mielony
oliwa z oliwek
Jak zrobić soczystą i delikatną wątróbkę drobiową z piekarnika?
Wątróbki umyj, oczyść, przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz mięso i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Do naczynia wsyp pokrojone cebule, całość oprósz suszonym majerankiem i wymieszaj. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 30 minut, po upieczeniu oprósz solą, pieprzem, ponownie wymieszaj i podaj, smacznego.
Wątróbkę możemy przygotować w wielu wersjach- tu poznasz przepis na soczystą wątróbkę z cebulą i gruszką. Wątróbkę przygotuj również z jabłkiem, podroby z owocami smakują wyśmienicie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Farsz skrywa niespodziankę
Przepyszna mizeria do słoików na zimę. Chwila wysiłku i dodatek do dań gotowy
Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Źródło: doradcasmaku