Smakosze.pl Przepisy Szybka zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami
Zupa kalafiorowa z wędzoną papryką
Canva / iko636

Szybka zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że zupa kalafiorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tym razem wzbogacimy ją o wędzoną paprykę, która nada specjałowi niepowtarzalnych walorów smakowych. Zupa będzie gotowa w 30 minut.

Zupa kalafiorowa jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki rarytas. Kultową zupę warto urozmaicić aromatyczną przyprawą. Mowa o wybornej wędzonej papryce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ekspresowa zupa kalafiorowa z wędzoną papryką i młodymi ziemniakami

Smakowita zupa kalafiorowa sama w sobie uchodzi za jeden z klasyków, któremu nie sposób się oprzeć. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób . Dziś sięgniemy po recepturę, w której zagoszczą młode ziemniaki i aromatyczna wędzona papryka.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą zupę ogórkową . Tym razem przygotujemy kalafiorowy specjał, którego smak pozostaje na długo w pamięci. Przepyszna zupa jest prosta w przygotowaniu. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kalafior

  • 500 g młodych ziemniaków

  • marchew

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 g papryki wędzonej w proszku

  • 15 g masła klarowanego

  • garść świeżego koperku

  • 1,5 l bulionu

  • 90 ml śmietany

  • sól

  • pieprz

  • kurkuma

Wyborna zupa kalafiorowa zachwyci domowników

Na początku kalafior pozbawiamy liści i wycinamy z niego głąb. Warzywo płuczemy w zimnej wodzie. Odcinamy wszystkie różyczki. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, możemy ich nie obierać.

Marchew kroimy w plasterki. Cebulę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem i czosnkiem. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tę bazę pod zupy .

Zupę wzbogacamy o przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień. Kalafiorową gotujemy pod przykryciem przez 20 minut . Gdy warzywa zmiękną, wywar wzbogacamy o masło.

Kilka łyżek gorącej zupy mieszamy ze śmietaną. Połączone składniki dodajemy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze przez kilka minut . Najlepiej serwować ją na ciepło. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa

Canva / intek1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl