Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva.com/gabrielasauciuc, Getty Images

Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane nie muszą być nikomu przedstawiane, w końcu tę potrawę polskiej kuchni zna każdy. Wystarczy dodać jednak do nich odrobinę jabłek, a niejeden niejadek skusi się na kilka sztuk. Przepis na nie jest prosty i szybki.

Placki ziemniaczane w swojej klasycznej formie są uwielbiane przez większość osób, niektórzy jednak nie chcą ich jeść - najczęściej są to niestety dzieci. Jeśli masz w domu takiego urwisa, poniższy przepis jest idealny.

Dodatek słodkich jabłek sprawia, że placki nabierają innego smaku. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub podać je z łyżką śmietany, a obiad będzie gotowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 3 jabłka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka esencji waniliowej

  • sól

  • 3 łyżki mąki

  • cukier puder

  • olej

Ziemniaki i jabłka umyj i obierz ze skórki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce z najmniejszymi oczkami. Dodaj do nich jajko, mąkę, szczyptę soli oraz esencję waniliową. Wymieszaj masę bardzo dokładnie.

Ciasto bez pieczenia

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj ciasto. Smaż z obu stron, aż na każdej uzyskasz złotobrązowy kolor. Wykładaj je na papier kuchenny. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva.com/gabrielasauciuc, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >