Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Placki ziemniaczane nie muszą być nikomu przedstawiane, w końcu tę potrawę polskiej kuchni zna każdy. Wystarczy dodać jednak do nich odrobinę jabłek, a niejeden niejadek skusi się na kilka sztuk. Przepis na nie jest prosty i szybki.
Placki ziemniaczane w swojej klasycznej formie są uwielbiane przez większość osób, niektórzy jednak nie chcą ich jeść - najczęściej są to niestety dzieci. Jeśli masz w domu takiego urwisa, poniższy przepis jest idealny.
Dodatek słodkich jabłek sprawia, że placki nabierają innego smaku. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub podać je z łyżką śmietany, a obiad będzie gotowy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
5 ziemniaków
3 jabłka
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej
sól
3 łyżki mąki
cukier puder
olej
Ziemniaki i jabłka umyj i obierz ze skórki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce z najmniejszymi oczkami. Dodaj do nich jajko, mąkę, szczyptę soli oraz esencję waniliową. Wymieszaj masę bardzo dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj ciasto. Smaż z obu stron, aż na każdej uzyskasz złotobrązowy kolor. Wykładaj je na papier kuchenny. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: canva.com/gabrielasauciuc, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl