Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

canva.com/gabrielasauciuc, Getty Images

Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane nie muszą być nikomu przedstawiane, w końcu tę potrawę polskiej kuchni zna każdy. Wystarczy dodać jednak do nich odrobinę jabłek, a niejeden niejadek skusi się na kilka sztuk. Przepis na nie jest prosty i szybki.

Placki ziemniaczane w swojej klasycznej formie są uwielbiane przez większość osób, niektórzy jednak nie chcą ich jeść - najczęściej są to niestety dzieci. Jeśli masz w domu takiego urwisa, poniższy przepis jest idealny.

Dodatek słodkich jabłek sprawia, że placki nabierają innego smaku. Wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub podać je z łyżką śmietany, a obiad będzie gotowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 3 jabłka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka esencji waniliowej

  • sól

  • 3 łyżki mąki

  • cukier puder

  • olej

Ziemniaki i jabłka umyj i obierz ze skórki. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce z najmniejszymi oczkami. Dodaj do nich jajko, mąkę, szczyptę soli oraz esencję waniliową. Wymieszaj masę bardzo dokładnie.

Ciasto bez pieczenia

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj ciasto. Smaż z obu stron, aż na każdej uzyskasz złotobrązowy kolor. Wykładaj je na papier kuchenny. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva.com/gabrielasauciuc, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >