Szybka zupa meksykańska
Szybka zupa meksykańska to pomysł na smaczną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę, idealną w chłodne i zabiegane dni. Zupa meksykańska z wieprzowiną, fasolą, kukurydzą, papryką i wieloma przyprawami smakuje doskonale. Poznaj przepis na szybką zupę meksykańską.
Zupa meksykańska jest pyszną zupą rodem ze słonecznego Meksyku. Jest pikantna, prosta, pożywna, a kmin rzymski i majeranek doskonale ją uzupełniają. Zupę możesz ugotować na wodzie lub na rosole , który został z obiadu z poprzedniego dnia.
Zupa meksykańska, mimo, iż zawiera fasolę i kukurydzę, jest lekkostrawna, właśnie za sprawą kminu i majeranku, które nie dość, że genialnie podbijają jej smak, to pozbywają się ciężkostrawnych związków zawartych w strączkach. Zupę podaj z bagietką lub nachosami.
Meksyk słynie z pikantnych i mocno doprawionych dań. Przygotuj również domowe tacos z kurczakiem , idealne na pyszną i pożywną przekąskę.
Przepis na szybką zupę meksykańską
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g mięsa mielonego
-
2 puszki czerwonej fasoli
-
pół puszki kukurydzy
-
papryka czerwona
-
papryka zielona
-
cebula czerwona
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka kminu rzymskiego
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich
-
pół łyżeczki majeranku
-
szczypta chili
-
sól
Jak przygotować szybką zupę meksykańską?
Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj mięso, wsyp kmin i smaż przez kilka minut, aż mięso zacznie zmieniać kolor i pachnieć przyprawą. Pokrój papryki i dodaj do mięsa, dopraw chili i ponownie smaż przez 5-7 minut.
Do mięsa dodaj fasolę, kukurydzę, zalej wodą, dopraw majerankiem i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i w razie potrzeby dodaj więcej kminu i chili.