Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak
Jak robicie ogórki kiszone? Ja dodaję do nich przyprawę dzięki, której wychodzą jak nigdy wcześniej. Pyszne, aromatyczne i pełne smaku są znakomitym dodatkiem do obiadu. Polecam każdemu przepis z użyciem tych aromatycznych “kuleczek”.
Ogórki kiszone najlepsze pod słońcem
Ogórki kiszone są uwielbiane przez moich bliskich. Też się nimi zajadam, bo odkąd dodaję tę przyprawę, wychodzą smaczne jak nigdy wcześniej. Ten przepis sprawił, że każdy, kto spróbuje moich ogórków kiszonych, pyta o recepturę. Dlatego chętnie się nią dzielę.
Sekret smaku ogórków kiszonych tkwi w zielu angielskim. Jest ono umiarkowanie ostre, aromatyczne i nieco przypomina goździki. Warto wiedzieć, że ziele angielskie pełne jest olejków eterycznych, które dodają ogórkom kiszonym wyjątkowego smaku. Poniżej znajdziesz przepis, który polecam.
Polacy masowo dodają to warzywo do rosołu, a dietetyk załamuje ręce. Omijaj szerokim łukiemJak zrobić ogórki kiszone z zielem angielskim?
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper z baldachimami
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- 2 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od dokładnego umycia ogórków. Na dnie słoja ułóż liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i koper. Dołóż ząbki czosnku i ciasno ułóż ogórki.
Zrób zalewę z zimnej wody z dodatkiem soli i wymieszaj składniki. Wlej ją do słoja, zakręć i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Gdy ogórki się ukiszą, możesz przenieść je do spiżarki lub piwnicy, gdzie będzie chłodniej.
Ogórki kiszone, że palce lizać
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety. Z tego przepisu wychodzą pyszne i są bardzo aromatyczne. Podaję je jako dodatek do dań obiadowych i surówek. Smakują też z kanapkami i bez niczego.
Dlatego skorzystaj z tego prostego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziela angielskiego i zrób ogórki kiszone, że palce lizać. Każdy zje je ze smakiem. Pisaliśmy o tym, jak ugotować wiosenną zupę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak zrobić naleśniki bez jajek, za to z bananem.
Źródło: przyslijprzepis.pl