Zawiń jajka w folię i włóż do zamrażarki. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Czy z jajek z zamrażarki może wyjść coś pysznego? Oczywiście, o ile wybierzemy te właściwe. Sprawdź ten przepis, a będziesz mieć pyszną przekąskę na całe lato. Już za chwilę dowiesz się, o co dokładnie chodzi.
Łatwe domowe lody
Domowe lody są do przyrządzenia łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Na pozór prawda ta dotyczy jednak najprostszych form tego deseru, nakładanych do kupnego wafelka albo podawanych jak mleczna kanapka. Ja jednak proponuję użyć do tego celu jajek…z czekolady. To pomysł genialny w swojej prostocie.
Okazuje się jednak, że jest też prosty sposób na lody na patyku. Nie trzeba formować ich przed polaniem czekoladą, jak robi się to w fabryce. Zamiast tego można użyć skorupek czekoladowych jaj. Doświadczeni cukiernicy przygotowują je w foremkach, ale idąc na skróty można użyć czekolady z jajek z niespodzianką właśnie.
Do sprzedaży trafił rzekomo polski bób. Ekspert komentuje: „Być może to sprzedawcy zostali wprowadzeni w błąd”Domowe lody na patyku
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Webspoon PL. Autorzy do przygotowywania właściwych lodów używają mlecznego deseru wymieszanego z chrupkami. Można jednak użyć zwykłego jogurtu, a nawet ubitej kremówki z mascarpone.
Składniki
- 3 jajka z niespodzianką
- 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego lub owocowego
Lody na patyku we własnej zamrażarce
Jajka z niespodzianką rozpakowujemy i delikatnie przedzielamy nożem na równe połówki. Do każdej połówki nakładamy gęstego jogurtu albo innej masy, jak np. bita śmietana.
W środku jajka kładziemy patyczek i przykrywamy drugą połówką jajka, by utworzyć tradycyjne lody na patyku. Każdy z nich owijamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 5 godzinach.
Wypróbuj też przepisy na domowe lody jak PRL-owskie Calypso i ciasto naleśnikowe z bananem.