Szybka zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa na warzywach i kostce rosołowej jest zupą, którą błyskawicznie przygotujesz dla całej rodziny. Zupa ma warzywny smak, a ogórki kiszone dodają jej kwaśności i doskonałego aromatu. Poznaj przepis na szybką zupę ogórkową.
Zupa ogórkowa jest jedną z podstawowych zup w moim menu. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że zupa błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Zupa ogórkowa jest sycąca, mocno warzywna i doskonale doprawiona. Liście laurowe i posiekany koperek dodatkowo wzmacniają jej smak.
Zupa ogórkowa jest lekką propozycją na szybki i zdrowy obiad. Ogórki kiszone zawierają wiele cennych składników odżywczych, zmniejszają ciśnienie krwi i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Wywar warzywny natomiast działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.
Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: na żeberkach, skrzydełkach, z kaszą jaglaną , ryżem. Niezależnie od sposobu gotowania i składników, zupa ogórkowa zawsze smakuje doskonale i ma wyjątkowy aromat.
Przepis na szybką zupę ogórkową
Składniki na 4-6 porcji:
-
6 ogórków kiszonych
-
4 ziemniaki
-
cebula
-
kawałek pora
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
-
pieprz
-
szczypta majeranku
-
2 liście laurowe
-
koperek
-
3 łyżki śmietany
-
sól, pieprz
Jak przygotować szybką zupę ogórkową?
Do garnka włóż całą cebulę, kawałek pora. Pokrój w kostkę pietruszkę, ziemniaki i marchew, następnie zalej 2 litrami wody, dodaj majeranek i liście laurowe i gotuj, aż warzywa będą al dente. Wrzuć kostkę rosołową, dopraw pieprzem, dodaj starte ogórki kiszone. Gotuj 15-20 minut. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i wymieszaj.
Smacznego.