Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.10.2021 02:00

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej
canva/MariaBrzostowska

Zupa ogórka jest tradycyjną, polską zupą, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest gotowana z ziemniakami. Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej smakuje równie wybornie i jest bardziej sycąca niż tradycyjnie przygotowana ogórkowa na ziemniakach. Poznaj przepis na błyskawiczną zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Kasza jaglana jest najstarszą kaszą. Posiada lekką goryczkę, której jednak łatwo się pozbędziesz, przelewając kaszę wrzątkiem. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia organizm, jest sycąca i dostarcza energii na cały dzień.

Ogórki kiszone zawierają wiele cenny witamin i minerałów, które przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych, walczą z przeziębieniem i grypą, a także przywracają naturalną florę bakteryjną jelit po antybiotykoterapii.

Zupa ogórkowa smakuje również wyśmienicie, kiedy ugotujesz ją na wywarze z warzyw z dodatkiem soku po ogórkach. Tu znajdziesz przepis na pyszną i prostą zupę ogórkową bez mięsa.

Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej

Składniki na 6-8 porcji:

  • duże udko z kurczaka

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 5 łyżek kaszy jaglanej

  • kawałek selera

  • 6 ogórków kiszonych

  • cebula

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz

  • 100 ml śmietany 18%

  • natka pietruszki

Jak przygotować zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej?

Udko umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj cebulę, seler, marchewki, pietruszkę, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kaszę przelej wrzątkiem i dodaj do wywaru. Zetrzyj ogórki i wlej je do zupy. Dopraw solą, pieprzem, wlej śmietankę rozrobioną w wodzie i gotuj, aż kasza zmięknie. Oprósz posiekaną natką pietruszki.