Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Soczyste szaszłyki z grilla nierozerwalnie kojarzą się nam z miesiącami letnimi. Przysmak ten przygotować jednak możesz także jesienią czy zimą. Ulubione składniki po prostu usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Kolorowe i smaczne danie wprowadzi powiew lata do Twojej jadalni.
Podany przez nas przepis na szaszłyki możesz dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o składniki. Danie z łatwością przygotujesz w wersji wegetariańskiej lub przeciwnie, bardziej mięsnej. W kwestii szaszłyków nie ma złych wyborów.
Przepis na kolorowe szaszłyki z kurczakiem
Składniki:
-
1 podwójny filet z piersi kurczaka
-
1 niewielka cukinia
-
2 czerwone cebule
-
1 żółta papryka
-
cienko krojony wędzony boczek
-
6-18 pieczarek
Składniki na marynatę:
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki octu balsamicznego
-
1 łyżka musztardy
-
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz do smaku
-
opcjonalnie odrobina ostrej papryki
Pyszne szaszłyki z kurczakiem krok po kroku
Mięso na szaszłyki opłucz, oczyść z błonek i pokrój w kostkę . Postaraj się, aby kawałki kurczaka były porównywalnej wielkości . Dzięki temu równomiernie się upieką.
W osobne misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i dołóż do niej pokrojonego kurczaka. Wymieszaj całość tak, aby marynata dokładnie oblepiała mięso . Mięso wstaw pod przykryciem do lodówki na 1-1,5 godziny .
W międzyczasie przygotuj warzywa do szaszłyków . Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze części. Paprykę, cebule oraz cukinie umyj i pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby grzybów i warzyw nie kroić zbyt cienko . Delikatne składniki mogą bowiem rozpaść się podczas grillowania .
Po wymaganym czasie marynowania zacznij nadziewać szaszłyki na patyczki . Składniki nabijaj na zmianę, pojedyncze kostki mięsa zawijaj dodatkowo w paski boczku .
Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, ułożone na tacce do grillowania lub na kratce z papierem do pieczenia . Podczas obróbki, niezależnie od metody, obracaj co jakiś czas patyczki tak, aby składniki przypiekały się równomiernie ze wszystkich stron .
Danie gotowe jest do podania, kiedy mięso będzie w środku upieczone , a warzywa ładnie się zrumienią. Powinno to zająć ok. 20-30 minut .
Mięso ma w szaszłykach jeden prosty zamiennik . Na mięsną ucztę polecamy również te szaszłyki z wieprzowiną .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Hela oprócz jabłek dodaje do racuchów 1 składnik. Wystarczy go posiekać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama