Smakosze.pl Przepisy Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni
Canva / mikafotostok

Szybkie szaszłyki z piekarnika. Pyszny powiew lata w środku jesieni

27 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Soczyste szaszłyki z grilla nierozerwalnie kojarzą się nam z miesiącami letnimi. Przysmak ten przygotować jednak możesz także jesienią czy zimą. Ulubione składniki po prostu usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Kolorowe i smaczne danie wprowadzi powiew lata do Twojej jadalni.

Podany przez nas przepis na szaszłyki możesz dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o składniki. Danie z łatwością przygotujesz w wersji wegetariańskiej lub przeciwnie, bardziej mięsnej. W kwestii szaszłyków nie ma złych wyborów.

Przepis na kolorowe szaszłyki z kurczakiem

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka

  • 1 niewielka cukinia

  • 2 czerwone cebule

  • 1 żółta papryka

  • cienko krojony wędzony boczek

  • 6-18 pieczarek

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka musztardy

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie odrobina ostrej papryki

Pyszne szaszłyki z kurczakiem krok po kroku

Mięso na szaszłyki opłucz, oczyść z błonek i pokrój w kostkę . Postaraj się, aby kawałki kurczaka były porównywalnej wielkości . Dzięki temu równomiernie się upieką.

W osobne misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i dołóż do niej pokrojonego kurczaka. Wymieszaj całość tak, aby marynata dokładnie oblepiała mięso . Mięso wstaw pod przykryciem do lodówki na 1-1,5 godziny .

W międzyczasie przygotuj warzywa do szaszłyków . Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze części. Paprykę, cebule oraz cukinie umyj i pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby grzybów i warzyw nie kroić zbyt cienko . Delikatne składniki mogą bowiem rozpaść się podczas grillowania .

Po wymaganym czasie marynowania zacznij nadziewać szaszłyki na patyczki . Składniki nabijaj na zmianę, pojedyncze kostki mięsa zawijaj dodatkowo w paski boczku .

Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, ułożone na tacce do grillowania lub na kratce z papierem do pieczenia . Podczas obróbki, niezależnie od metody, obracaj co jakiś czas patyczki tak, aby składniki przypiekały się równomiernie ze wszystkich stron .

Danie gotowe jest do podania, kiedy mięso będzie w środku upieczone , a warzywa ładnie się zrumienią. Powinno to zająć ok. 20-30 minut .

Mięso ma w szaszłykach jeden prosty zamiennik . Na mięsną ucztę polecamy również te szaszłyki z wieprzowiną .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy