Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szaszłyki wieprzowe. Mamy najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.03.2022 01:00

Szaszłyki wieprzowe. Mamy najlepszy przepis

Szaszłyki wieprzowe
canva/Jag_cz

Pomysł na danie z grilla? Szaszłyki wieprzowe z papryką, cebulą i cukinią. Szaszłyki z łopatki wieprzowej i boczku wędzonego w aromatycznej marynacie na bazie oliwy z oliwek i musztardy są soczyste i bardzo smaczne. Sprawdź, jak zrobić szaszłyki wieprzowe.

Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań z grilla. Zarówno mięso, jak i warzywa pięknie pachną, wyglądają bardzo apetycznie i są przepyszne. Szaszłyki przygotowuję zawsze kilka godzin przed grillowaniem- wieprzowina i warzywa będą najlepsze, kiedy będą marynować się minimum 2 godziny.

Do marynaty zawsze dodaję sok z cytryny, jest niewyczuwalny, jednak bardzo skutecznie rozpulchnia włókna mięsa, dzięki czemu wieprzowina jest soczysta i bardzo delikatna. Do nabijana szaszłyków możesz również wykorzystać pomidorki koktajlowe, pieczarki, kolbę kukurydzy, wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.

Grillowane szaszłyki smakują rewelacyjnie podane z sosem tzatziki, pieczywem i lekką sałatką. Moim grillowym hitem jest klasyczna sałatka grecka, która genialnie pasuje również do karkówki, kiełbasy, kurczaka i wielu innych potraw z grilla.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką, są lekkie i pyszne.

Przepis na szaszłyki wieprzowe

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny bez kości, np. łopatki wieprzowej

  • 300 g boczku wędzonego

  • papryka zielona

  • papryka czerwona

  • duża cukinia

  • 2 większe cebule

  • 3 łyżeczki musztardy

  • łyżeczka soli

  • łyżka przyprawy do grilla

  • pół łyżeczki soku z cytryny

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej

  • łyżka papryki mielonej słodkiej

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

  • patyczki do szaszłyków

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe?

Zrób marynatę: oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą, papryką ostrą i słodką, przyprawą do grilla i ziołami prowansalskimi. Łopatkę wieprzową umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Pokrój również papryki, cukinię, cebule i boczek w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj mięso na przemian z warzywami. Gotowe szaszłyki połóż na talerz i pędzelkiem wysmaruj z dwóch stron marynatą.

Szaszłyki wieprzowe

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Szaszłyki smaż na grillu, aż mięso będzie miękkie, podaj z pieczywem, sosem i sałatką, smacznego.