Szaszłyki wieprzowe. Mamy najlepszy przepis
Pomysł na danie z grilla? Szaszłyki wieprzowe z papryką, cebulą i cukinią. Szaszłyki z łopatki wieprzowej i boczku wędzonego w aromatycznej marynacie na bazie oliwy z oliwek i musztardy są soczyste i bardzo smaczne. Sprawdź, jak zrobić szaszłyki wieprzowe.
Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań z grilla. Zarówno mięso, jak i warzywa pięknie pachną, wyglądają bardzo apetycznie i są przepyszne. Szaszłyki przygotowuję zawsze kilka godzin przed grillowaniem- wieprzowina i warzywa będą najlepsze, kiedy będą marynować się minimum 2 godziny.
Do marynaty zawsze dodaję sok z cytryny, jest niewyczuwalny, jednak bardzo skutecznie rozpulchnia włókna mięsa, dzięki czemu wieprzowina jest soczysta i bardzo delikatna. Do nabijana szaszłyków możesz również wykorzystać pomidorki koktajlowe, pieczarki, kolbę kukurydzy, wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.
Grillowane szaszłyki smakują rewelacyjnie podane z sosem tzatziki, pieczywem i lekką sałatką. Moim grillowym hitem jest klasyczna sałatka grecka, która genialnie pasuje również do karkówki, kiełbasy, kurczaka i wielu innych potraw z grilla.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką, są lekkie i pyszne.
Przepis na szaszłyki wieprzowe
Składniki:
1,5 kg wieprzowiny bez kości, np. łopatki wieprzowej
300 g boczku wędzonego
papryka zielona
papryka czerwona
duża cukinia
2 większe cebule
3 łyżeczki musztardy
łyżeczka soli
łyżka przyprawy do grilla
pół łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
łyżka papryki mielonej słodkiej
4-5 łyżek oliwy z oliwek
patyczki do szaszłyków
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe?
Zrób marynatę: oliwę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą, papryką ostrą i słodką, przyprawą do grilla i ziołami prowansalskimi. Łopatkę wieprzową umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Pokrój również papryki, cukinię, cebule i boczek w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj mięso na przemian z warzywami. Gotowe szaszłyki połóż na talerz i pędzelkiem wysmaruj z dwóch stron marynatą.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Szaszłyki smaż na grillu, aż mięso będzie miękkie, podaj z pieczywem, sosem i sałatką, smacznego.