Grillowanie bez mięsa - Szaszłyki z ziemniakami. Aromatyczny i sycący przysmak
Szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią to świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Danie jest lekkie i pyszne- idealne na grilla. Poznaj przepis na wyśmienite szaszłyki z ziemniakami, które pokochają nawet najwięksi mięsożercy.
Tradycyjnie już majówka rozpoczyna sezon grillowy. Po długiej, mroźnej zimie nie ma nic lepszego od spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy obficie zastawionym stole w ciepłe, słoneczne dni. Karkówka, kiełbasy, szaszłyki mięsne to podstawowe dania, jakie przygotowujemy na grillu.
Grillowane dania świetnie łączą się z lekkimi i kolorowymi sałatkami, a także z pieczonymi warzywnymi. Szaszłyki z ziemniakami są również fenomenalną alternatywą klasycznych szaszłyków, są lekkie, pożywne i pyszne, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.
Przygotuj również szparagi z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowane szparagi, są jeszcze smaczniejsze od gotowanych.
Szaszłyki z ziemniakami
Składniki:
kilka małych ziemniaków
cukinia
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
cebula czerwona
kilka mniejszych pieczarek
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
duża szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
Jak zrobić szaszłyki z ziemniakami?
Ziemniaki obierz ze skóry i obgotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cukinię, papryki, cebulę w słupki, ziemniaki odcedź, przekrój na pół. Warzywa nabijaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
W osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną marynatą nasmaruj szaszłyki, oprósz je dodatkowo solą i pierzem i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie możesz je zgrillować, będą pyszne, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ kajakiki
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę
1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
Źródło: doradcasmaku.pl