Smakosze.pl
Szaszłyki z ziemniakami

Pixabay / utroja0

Grillowanie bez mięsa - Szaszłyki z ziemniakami. Aromatyczny i sycący przysmak

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szaszłyki z ziemniakami, papryką i cukinią to świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Danie jest lekkie i pyszne- idealne na grilla. Poznaj przepis na wyśmienite szaszłyki z ziemniakami, które pokochają nawet najwięksi mięsożercy.

Tradycyjnie już majówka rozpoczyna sezon grillowy. Po długiej, mroźnej zimie nie ma nic lepszego od spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy obficie zastawionym stole w ciepłe, słoneczne dni. Karkówka, kiełbasy, szaszłyki mięsne to podstawowe dania, jakie przygotowujemy na grillu.

Miękka karkówka z grilla

Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Grillowane dania świetnie łączą się z lekkimi i kolorowymi sałatkami, a także z pieczonymi warzywnymi. Szaszłyki z ziemniakami są również fenomenalną alternatywą klasycznych szaszłyków, są lekkie, pożywne i pyszne, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.

Przygotuj również szparagi z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowane szparagi, są jeszcze smaczniejsze od gotowanych.

Szaszłyki z ziemniakami

Składniki:

  • kilka małych ziemniaków

  • cukinia

  • pół papryki czerwonej

  • pół papryki żółtej

  • cebula czerwona

  • kilka mniejszych pieczarek

  • 3 ząbki czosnku

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • duża szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Jak zrobić szaszłyki z ziemniakami?

Ziemniaki obierz ze skóry i obgotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cukinię, papryki, cebulę w słupki, ziemniaki odcedź, przekrój na pół. Warzywa nabijaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.

W osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną marynatą nasmaruj szaszłyki, oprósz je dodatkowo solą i pierzem i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie możesz je zgrillować, będą pyszne, smacznego.

Młode ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/ kajakiki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >