Smakosze.pl Porady Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz
Canva / hoozone

Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz

4 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy w Twojej kuchni skorupki jaj lądują w koszu? Zupełnie niesłusznie. Ta część produktu jest bogatym źródłem wapnia i nie tylko. Istnieją proste sposoby na skorzystanie z tych dobrodziejstw.

Skorupka z jednego jajka zawiera 2 razy więcej wapnia, niż wynosi dzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka. To jednak nie koniec jej zalet. W tej części jajka znajdziemy między innymi kolagen, keratynę a także liczne pierwiastki, jak żelazo, cynk czy fluor. Każdy z tych skłądników pełni istotną rolę w naszym organizmie.

Dlaczego warto zachować skorupki z jajek?

Wysoka zawartość wapnia w skorupkach jaj pomaga zwalczyć wiele dolegliwości . Jedną z nich jest osteoporoza czyli zmniejszenie gęstości kości, a co za tym idzie, ich osłabienie . Dzięki skorupce jaj z łatwością możemy uzupełnić niedobory wapnia, które są jedną z przyczyn tej choroby .

Skorupki z jajek wspomogą przy chorobie zwyrodnieniowej stawów i bólu pleców . Wynika to z ich właściwości przeciwzapalnych . Zawdzięczamy je wewnętrznej błonie bogatej w białko, kolagen czy kwas hialuronowy .

Skorupki jajka są nie tylko łatwo dostępnym i tanim źródłem wapnia . Badania wykazały, że wapń pochodzący z takiego źródła jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm. Stany zapalne leczone dzięki skorupkom pomagają natomiast uniknąć stosowania farmaceutycznych leków przeciwbólowych, które mogą powodować niepożądane efekty uboczne .

Składniki zawarte w skorupkach jajek poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci . Na wprowadzeniu skorupek do diety skorzystają też nasze zęby . Stomatolodzy zaczęli prowadzić badania na temat wykorzystania sproszkowanych skorupek do remineralizacji szkliwa . Wyniki są niezwykle zadowalające.

Jak domowymi sposobami można wykorzystać skorupki jajek?

Aby w bezpieczny sposób używać skorupek z jajek należy je odpowiednio przygotować . Jajka niosą ze sobą bowiem ryzyko zarażenia bakterią Salmonelli. Po obraniu jajek, skorupki należy dokładnie oczyścić i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni . Następnie wystarczy zmielić je na proszek i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika .

Jak wprowadzić skorupki z jajek do naszej diety ? Łyżeczkę tego specyfiku możemy dodać np. do koktajlu . Sprawdzi się też w omlecie albo sosie . Co ciekawe wapń zawarty w skorupce dosypanej do kawy spowoduje, że napar stanie się łagodniejszy dla żołądka .

Skorupki z jajek mogą być doskonałą bazą na napój z dużą ilością wapnia . Taki eliksir szczególnie warto pić zimą, kiedy narażeni jesteśmy na rozmaite infekcje . Skorupki z 6 jaj należy zalać 3 litrami przegotowanej wody i odstawić do lodówki na 6-7 dni . Szklanka gotowej mikstury z dodatkiem cytryny i miodu skutecznie wzmocni organizm .

Skorupki jajek możemy stosować nie tylko do użytku wewnętrznego, ale też zewnętrznego . Z łatwością przygotujemy z nich np. maseczkę na twarz lub włosy . Proszek ze skorupek wymieszany z octem jabłkowym będzie doskonałym remedium na stany zapalne skóry . Taki sam roztwór pomoże również złagodzić dokuczliwe bóle stawów . Zastanawialiście się kiedyś o czym świadczyć może kolor skorupki ? Między jajkami na twardo oraz na miękko istnieje spora różnica w kwestii wartości odżywczych .

Canva / lightshows
Canva / lightshows

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy