Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz
Czy w Twojej kuchni skorupki jaj lądują w koszu? Zupełnie niesłusznie. Ta część produktu jest bogatym źródłem wapnia i nie tylko. Istnieją proste sposoby na skorzystanie z tych dobrodziejstw.
Skorupka z jednego jajka zawiera 2 razy więcej wapnia, niż wynosi dzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka. To jednak nie koniec jej zalet. W tej części jajka znajdziemy między innymi kolagen, keratynę a także liczne pierwiastki, jak żelazo, cynk czy fluor. Każdy z tych skłądników pełni istotną rolę w naszym organizmie.
Dlaczego warto zachować skorupki z jajek?
Wysoka zawartość wapnia w skorupkach jaj pomaga zwalczyć wiele dolegliwości . Jedną z nich jest osteoporoza czyli zmniejszenie gęstości kości, a co za tym idzie, ich osłabienie . Dzięki skorupce jaj z łatwością możemy uzupełnić niedobory wapnia, które są jedną z przyczyn tej choroby .
Skorupki z jajek wspomogą przy chorobie zwyrodnieniowej stawów i bólu pleców . Wynika to z ich właściwości przeciwzapalnych . Zawdzięczamy je wewnętrznej błonie bogatej w białko, kolagen czy kwas hialuronowy .
Skorupki jajka są nie tylko łatwo dostępnym i tanim źródłem wapnia . Badania wykazały, że wapń pochodzący z takiego źródła jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm. Stany zapalne leczone dzięki skorupkom pomagają natomiast uniknąć stosowania farmaceutycznych leków przeciwbólowych, które mogą powodować niepożądane efekty uboczne .
Składniki zawarte w skorupkach jajek poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci . Na wprowadzeniu skorupek do diety skorzystają też nasze zęby . Stomatolodzy zaczęli prowadzić badania na temat wykorzystania sproszkowanych skorupek do remineralizacji szkliwa . Wyniki są niezwykle zadowalające.
Jak domowymi sposobami można wykorzystać skorupki jajek?
Aby w bezpieczny sposób używać skorupek z jajek należy je odpowiednio przygotować . Jajka niosą ze sobą bowiem ryzyko zarażenia bakterią Salmonelli. Po obraniu jajek, skorupki należy dokładnie oczyścić i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni . Następnie wystarczy zmielić je na proszek i przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika .
Jak wprowadzić skorupki z jajek do naszej diety ? Łyżeczkę tego specyfiku możemy dodać np. do koktajlu . Sprawdzi się też w omlecie albo sosie . Co ciekawe wapń zawarty w skorupce dosypanej do kawy spowoduje, że napar stanie się łagodniejszy dla żołądka .
Skorupki z jajek mogą być doskonałą bazą na napój z dużą ilością wapnia . Taki eliksir szczególnie warto pić zimą, kiedy narażeni jesteśmy na rozmaite infekcje . Skorupki z 6 jaj należy zalać 3 litrami przegotowanej wody i odstawić do lodówki na 6-7 dni . Szklanka gotowej mikstury z dodatkiem cytryny i miodu skutecznie wzmocni organizm .
Skorupki jajek możemy stosować nie tylko do użytku wewnętrznego, ale też zewnętrznego . Z łatwością przygotujemy z nich np. maseczkę na twarz lub włosy . Proszek ze skorupek wymieszany z octem jabłkowym będzie doskonałym remedium na stany zapalne skóry . Taki sam roztwór pomoże również złagodzić dokuczliwe bóle stawów . Zastanawialiście się kiedyś o czym świadczyć może kolor skorupki ? Między jajkami na twardo oraz na miękko istnieje spora różnica w kwestii wartości odżywczych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile wody potrzeba na rosół? Tylko najlepsze kucharki znają odpowiedź
-
Więcej białka od śledzi i bez toksyn. Dietetyk przypomniał o jednej z najzdrowszych ryb
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama