Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Takim kurczakiem zajadał się Napoleon. Z „Pysznymi przypadkami” przyrządzi go nawet dziecko
fot. wyd. Dwie Siostry; Canva

Takim kurczakiem zajadał się Napoleon. Z „Pysznymi przypadkami” przyrządzi go nawet dziecko

15 marca 2024

„Pyszne przypadki”. Tytuł nowej książki kucharskiej dla najmłodszych nie jest zbiegiem okoliczności. To właśnie przypadki stoją za najważniejszymi odkryciami w kuchni – od kanapek przez pizzę po najmodniejszą dziś bubble tea. Z książki Łukasza Modelskiego i Jacka Ambrożewskiego dzieci nauczą się gotować najprawdziwsze potrawy.

Curry spadło z nieba

Łukasz Modelski, autor tekstów i przepisów tej przebogato ilustrowanej książki, spisał niemal dwadzieścia „niewiarygodnych historii słynnych dań”, a do każdego dodał przepis. Tak powstało menu złożone z przystawek, dań głównych i deserów, które wszyscy znamy, ale rzadko myślimy o tym, skąd pochodzą.

A historie te bywają niezwykle ciekawe. Zwykłe kanapki, które czasem nazywamy sandwiczami, wynalazł angielski szlachcic, który bardzo lubił grać w karty . Znane berlińskie kiełbaski currywurst kilkadziesiąt lat temu dosłownie spadały z nieba. A ukochana dziś przez dzieciaki herbata z bąbelkami ( bubble tea ) powstała w ten sposób, że ktoś z nudów wrzucił sobie deser do napoju .

brownie – ilustracja z książki
rys. Jacek Ambrożewski, wyd. Dwie Siostry
Tajemnicze warzywo pojawiło się w Biedronce. Czy wiesz, jak je wykorzystać

Przez ciekawość do żołądka

Każda z tych historii jest ciekawa, każda niesamowita, ale też – każda pouczająca. A to dlatego, że po zapoznaniu się z najsławniejszymi potrawami świata (są też czipsy ziemniaczane i pizza Margherita) każdy młody czytelnik i czytelniczka mogą wykonać je samodzielnie. Historie, spisane zrozumiałym dla najmłodszych językiem, są tu jak zdrowa marchewka przemycona w sosie pomidorowym . Mały niejadek ani zauważy, a nabierze ochoty nie tylko na lody (na patyku albo kanapkę lodową, bo oba te przepisy mamy w książce), lecz także na jajka Benedict, kurczaka Marengo czy zapiekankę Parmentier.

Cóż, powiedzmy sobie szczerze. Część z tych określeń nic nie mówi nawet nam. Ale kto zabrania dorosłemu czytać razem z dzieckiem tę kolorową, pełną smaków książkę? Dowiemy się z niej, jak przyszły cesarz Francuzów, Napoleon, chciał świętować zwycięstwo w bitwie pod Marengo .

Kucharz Napoleona był w nie lada kłopocie. Ale, jak mawiają, potrzeba matką wynalazku. Kucharz improwizował, czyli naprędce wymyślał danie dostosowane do sytuacji i gotował z tego, co udało mu się znaleźć.

A znalazł ponoć: kurę, trzy jajka, dużo czosnku, cztery pomidory i trochę raków z pobliskiej rzeki oraz ziół. Niektórzy twierdzą, że to wszystko tylko legenda, a nazwę danie zawdzięcza paryskiemu kucharzowi, który chciał uczcić Napoleona.

W każdym razie z czasem kurczak Marengo stał się bardzo popularny (prawie tak, jak sam Napoleon). Jego zamawianie w restauracji oznaczało sympatię dla generała.

Kurczak Marengo dla dzieci

Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego i Jacka Ambrożewskiego „Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań”, wydanej przez wydawnictwo Dwie Siostry. Smakosze są patronem tej publikacji.

  • 1 pierś kurczaka
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula lub 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ puszki pomidorów (całych lub krojonych)
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki

Jak przygotować kurczaka Marengo

  1. Pierś przekrój wzdłuż na pół
  2. Cebulę lub szalotki obierz i posiekaj najdrobniej, jak potrafisz. Rób to pod okiem kogoś dorosłego
  3. Podobnie z ząbkiem czosnku
  4. Posiekaj też natkę pietruszki – niedługo będzie potrzebna
  5. Podgrzej oliwę na patelni
  6. Wrzuć na nią masło i od razu – połówki kurczaka. Uwaga, może pryskać!
  7. Kiedy mięso przyrumieni się z jednej strony, przewróć je na drugą za pomocą łopatki albo szczypców i natychmiast wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek
  8. Policz do 20 i wrzuć natkę pietruszki
  9. Dookoła połówek kurczaka rozsyp mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. W ten sposób powstanie lekka, choć dość gęsta zasmażka
  10. Teraz wlej bulion, przykryj i duś wszystko przez godzinę na maleńkim ogniu
  11. Po półgodzinie zajrzyj do potrawy – jeśli płynu jest za mało, dolej odrobinkę wody
  12. Podczas gdy kurczak się dusi, dokładnie umyj pieczarki. Najlepsi potrafią jeszcze zdjąć z nich skórkę. Jeśli ci się to uda – brawo, jeśli nie – nie szkodzi (wystarczy, że będą bardzo dobrze umyte). Potem pokrój je na cienkie plasterki
  13. Po godzinie wrzuć na patelnię pieczarki i pomidory. Duś jeszcze pół godziny pod przykryciem
  14. Na chwilę przed końcem posyp danie pieprzem i solą. Podawaj z gotowanym ryżem albo kaszą kuskus, choć Napoleon i tak chyba jadł tego kurczaka po prostu z chlebem
kurczak Marengo – przepis z książki
rys. Jacek Ambrożewski, wyd. Dwie Siostry
Cztery kilo w tydzień! Ta zupa kapuściana gwarantuje błyskawiczny efekt
Gessler przerwała Kuchenne Rewolucje. Gwiazda nie wytrzymała „Kończymy rozmowę”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy